Kljuić: Nikad nisam zažalio što sam ostao u Sarajevu

Vijesti 07. dec 201620:56 > 21:07
N1

Član ratnog Predsjedništva Republike BiH i bivši prvi čovjek HDZ-a BiH, Stjepan Kljuić gostovao je u večerašnjem Pressingu na N1.

Kljuić je prokomentarisao uzavrele odnose na relaciji BiH – Hrvatska, a u vezi sa izjavama predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

BiH je opasna samoj sebi. U cijeloj regiji nije došlo do nikakvih promjena, to su samo promjene lica. Isti je vokabular, sve se stalno potpiruje. Novinari su danas površni i opredijeljeni i oni to samo još koriste. Nije ni primjereno gospođi Kitarović da ona objašnjava probleme u BiH“, kazao je Kljuić. 

“Franjo Tuđman je propustio sve Afroazijce u Hrvatsku, od kojih su mnogi bili špijuni a Izetbegović ih nije dao na istočni front nego ih je poslao na zapadnu stranu. To su strani računi, a BiH je mnogo izgubila dolaskom Afroazijaca. Naravno oni danas ne predstavljaju prijetnju po EU”, dodao je.

Na pitanje da li se osjeća ugroženim i da li je požalio što je ostao u Sarajevu, kazao je:

Nikad nisam zažalio što sam ostao u Sarajevu, majka na samrti mi je rekla: ‘Proklet bio ako odeš’“.

Kljuić smatra da je Tuđman bio krut kao oficir, ali da nije sebi “uzeo ništa veliko”.

Tuđman je bio krut oficir i nije uzeo sebi ništa veliko. Mene je posebno volio, a kad sam bio svjedok na suđenju Kordiću; jedna struja ja rekla da me likvidiraju a to Tuđman nije dao. Ja sam bosanski Hrvat, potpuno nepromijenjen prije 50 godina i danas. Jedan od najtragičnijih poteza hrvatske politike je dogovor u Karađorđevu. Da je Tuđman uspio s Miloševićem u Karađorđevu da zaštiti hrvatski narod. S druge strane, pojavili su se ljudi koji nisu legalno mogli doći na čelo HDZ-a na izborima“.

Kazao je da je on lično bio smetnja u jednom trenutku.

Ja sam im smetao kad su oni zaustavili tenkove, sedmog maja. U moj kabinet dolaze oficiri JNA i mene i Jerka u helikopter. Sve je bilo minirano, ja zovem Tuđmana i kažem: Hoćete li deblokirati put da Armija ide da ne bude masakar. On kaže: Kaj im ja mogu, vi ste im predsjednik. To je bio sedmi maj 1991.; Šušak je htio da se rat prebaci u Bosnu. Do tog datuma, u Hrvatskoj su bila samo dva incidenta, nije bilo sukoba. Ja sam tad 72 sata izdržao na nogama jer su bili dobro organizirani. Svaki dan su dolazili i huškali onaj svijet. Rekao sam da je jedini izlaz da se ne puca. Tada sam spriječio pokolj kod Širokog Brijega. Znali su kakav će rat biti u Bosni. Boban se nije pitao ništa, a Tuđman je mene volio i zahvalan sam mu što nije dao da me likvidiraju“, kazao je Kljuić i dodao:

“Tuđman nije poštovao Izetbegovića”

Tuđman nije krio, bio je formiran kao oficir. Ja sam mu doveo Milovana Baletića, najjačeg hrvatskog novinara i rekao: Pomozite molim vas. Nakon mjesec dana me nazvao i rekao da on to ne može. Onda su se pojavili Hercegovci koji su rekli da žele u Hrvatsku, ali tu nema političke snage i duha. Kad vi pogledate tu lepezu likova, to su provincijalci minijaturni koji su radili za UDBA-u“, kazao je Stjepan Kljuić.

Kazao je da su odnosi Alije Izetbegovića i Tuđmana bili veoma suptilni, ali da Franjo Tuđman nije poštovao Aliju Izetbegovića.

Odnosi Izetbegovića i Tuđmana su bili vrlo suptilni. Tuđman nije poštovao Izetbegovića jer se s njim nije mogao dogovoriti. Ono što je najbitnije, iako je bilo inicirano da dođe do sukoba dva naroda – nije došlo. Pola miliona muslimana je prebjeglo u Hrvatsko. Oni što su otišli u Crnu Goru, zna se kako su završili. Kad je potpisan Vašingtonski dogovor, to je najradosniji dan u mom životu. Nije to bio sukob kao ovaj s druge strane“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.