Kljuić za N1: Vučić je promijenio retoriku, ali nije glavu

Vijesti 07. dec 201621:10 > 21:16
N1

"Mi smo Bosanci gdje god odemo, ali ustrojstvo vlasti je takvo da se morate odrediti", kazao je u večerašnjem Pressingu Stjepan Kljuić.

Kljuić je kazao da razumije svakog ko uzme pasoš hrvatske, ali da je ta politika najviše koštala Hrvate u BiH.

Treba uzeti hrvatski pasoš, ali politika kojom su dijelili pasoše je najviše koštala nas Hrvate u Bosni. Upropastili su nas s tim putovnicama. Nikad neće da shvate da smo mi njihov najveći rezervoar. Danas je pola imena u Hrvatskoj bh. imena. Mi smo Bosanci gdje god odemo, ali ustrojstvo vlasti je takvo da se morate odrediti“.

Mi smo žrtvovani jer je međunarodna zajednica rekla: Ako prihvatite RS i malo ohladite prema Hrvatima, mi ćemo vam riješiti kninske Srbe. Plan Z4 je davao autonomiju Srbima u Hrvatskoj. Čak je bilo predviđeno da tokom blagdana bude istovremeno zastava Hrvatske i Srbije“, poručio je Kljuić.

Kazao je da je BiH izgubila autoritet onog trenutka kada je povrijeđen Ustav.

Onog trenutka kada je povrijeđen Ustav BiH, mi smo izgubili autoritet i to je jedini primjetio akademik Filipović. Međunarodna zajednica, kakva god ona bila, poštuje pravila, a on je napravio dogovor sa Franjom Tuđmanom da se primi čovjek s ulice koji nije bio na izborima. Kada su me smijenili, međunarodna zajednica je tražila da rehabilitiramo Predsjedništvo“.

Da li je danas drukčija politika na sceni kada su u pitanju zemlje regije?

Sadašnji dužnosnici u Hrvatskoj nemaju pedigre niti su bili aktivni u historijskom razdoblju. Njima je lakše kačiti se za Tuđmana. Što se tiče Beograda, tu nema nikakvih promjena. Do jučer su ovi današnji nosili bedž Šešelja. Drašković, Šešelj i Koštunica su danas periferne ličnosti na političkoj sceni. Ja znam da je Vučić promijenio retoriku, ali nije glavu“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.