Da li se ambasador Hrvatske u BiH osjeća sigurno u Sarajevu?

Vijesti 08. dec 201614:09 > 14:12
N1

Ambasador Hrvatske u BiH, Ivan Del Vekio nije želio komentarisati izjave predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ali je novinarima odgovorio na pitanje da li se sigurno osjeća u Sarajevu.

Na javnoj tribini o temi “Hrvatska politika prema BiH” održanoj danas, novinare je interesovao njegov komentar na posljednje izjave Grabar-Kitarović o BiH kao “zemlji vehabijsko-selefijske ideologije kakvu nose najkrvoločnije terorističke organizacije kao što su Islamska država i Al Kaida, koja rapidno raste”.

Da li se ambasador Hrvatske osjeća sigurno u Sarajevu, budući da kao ambasador države Hrvatske živi u glavnom gradu BiH? Da li se osjeća ugroženo “zbog povratka hiljada pripadnika iz tzv. Islamske države u BiH”, kako je ranije izjavila Kolinda Grabar-Kitarović.

“Ja mislim da je to druga dimenzija sigurnosti, o čemu želite razgovarati. Ja nemam nikakvih problema u Sarajevu. Osjećam se sigurno u Sarajevu i bio bih nepošten kada to ne bih rekao”, odgovorio je Ivan Del Vechio na pitanje reporterke N1.

Odgovarajući na pitanja novinara, Del Vechio je kazao da u BiH boravi kao diplomata, i da mu ne pada na pamet komenarisati izjave čelnika Hrvatske, ali ni Bosne i Hercegovine.

“Ovdje govorimo o bilateralnim odnosima dvije zemlje. Hrvatska poštuje BiH u punom teritorijalnom integritetu, poštuje njene euroatlantske integracije. Hrvatska je potpisnica Dejtona, suportira BiH na njenom putu ka EU”, kazao je Del Vechio.

Istakao je da je Hrvatska inicijator novog pristupa, o kome se malo govori – te da lobira da BiH aktivira MAP što prije.

“Stabilnost u BiH je od strateškog interesa Hrvatske, jer je to vezano za privredu – gdje smo jedni od najvećih partnera. Pozdravljamo uspješne korake koje je BiH napravila u euroatlantskim integracijama, sa radošću čekamo upitnik EU, da vidimo funkcionalnost mehanizma koordinacije”, izjavio je ambasador Hrvatske u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.