Savez izviđača: Izigrani smo, spremni smo iseliti školu!

Vijesti 08. dec 201615:47 > 15:49
N1

Savez izviđača Federacije BiH kazao je da će nastaviti insistirati na provođenju presude Općinskog Suda u Sarajevu na iseljenju škole "Silvije Strahimir Kranjčević" iz prostora Doma izviđača.

Iz Saveza izviđača Federacije BiH (SIFBiH) kazali su da su u proteklom periodu “iskreno željeli postići dogovor sa nadležnim institucijama Kantona Sarajevo na rješavanju problema korištenja Doma izviđača za potrebe Osnovne škole ‘Silvije Strahimir Kranjčević’ ul.M.Paše Sokolovića br 2. u Sarajevu”.

“Iako smo dobili obećanja Ministara za obrazovanje, nauku i mlade KS i Premijera Vlade KS da će potpisati novi ugovor o zakupu Doma izviđača za potrebe škole. Također je obećano da će se početi sa izmirenjem dugovanja za zakup Doma izviđača nastalih u prethodnom periodu (2001-2016). Kao odgovor na sve dobili smo prigovor Općinskom Sudu u Sarajevu od Pravobranilaštva Kantona Sarajevo, pravno formulisan kao prigovor trećeg lica, o iseljenju škole, te je najavljeno da se pravna bitka nastavlja”, saopštili su iz Saveza izviđača.

Također, napomenilu su kako Vlada Kantona Sarajevo nije spremna ispuniti ono što je dogovoreno, te su u Savezu primorani insistirati na provođenju presude Općinskog Suda u Sarajevu na iseljenju škole iz prostora Doma izviđača.

“Presuda ne odlaže izvršenje bilo kakvim prigovorima, te želimo zaštiti svoju imovinu. Ne vjerujemo da je bilo ko spreman svoju imovinu dati na besplatno korištenje, ako istovremeno niste u mogućnosti da provodite svoje redovne aktivnosti koje se takođe tiču obrazovanja i odgoja mladih”, kazali su u Savezu izviđača.

“Ako postoji dobra volja da škola ostane i u narednom periodu u našem objektu hitno će se potpisati novi ugovor o zakupu objekta za potrebe škole i uplatiti dio dugovanja za prethodni period, ali i dogovoriti dinamika vraćanja ostatka dugovanja”, poručili su iz SIFBiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.