Stručnjaci: Ne prodajite oduzeta vozila, uništavajte ih

Vijesti 08. dec 201617:57 > 19:12
N1

Sarajevska policija je u proteklom periodu oduzela veliki broj vozila od višestrukih povratnika u činjenju saobraćajnih prekršaja. Čak 52 vozila oduzeta su u oktobru nakon stravične nesreće u kojoj su stradale dvije studentice.

Najveći broj oduzetih vozila biva prodato, dok u Zeničko-dobojskom kantonu pored prodaje, još se veći broj i uništava. Stručnjaci smatraju da to šalje bolju poruku saobraćajnim prestupnicima.

Prolazak kroz crveno svjetlo, nedozvoljeno prekoračenje brzine, vožnja bez vozačke dozvole ili pak neregistriranog vozila, nepoštivanje prava pješaka na saobraćajnicama, i uz sve to ponavljanje ovih prekršaja – razlozi za oduzimanje motornog vozila.

“Čitav proces započinje podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu i uz sve činjenice naglasi se da je osoba višestruki povratnik u činjenju prekršaja. (To je dakle 10 puta i više?) Jeste”, otkrio je Irfan Nefić, portparol MUP-a KS.

MUP KS ovu praksu provodi od 2014. godine, no nešto intenzivnije nakon stravične saobraćajne nesreće u kojoj su poginule Edita Malkoč i Selma Agić. Oduzeta vozila završavaju na depou u Butmiru.

MUP KS u 2014. oduzeo je 13 motornih vozila, od toga osam je vraćeno vlasnicima. U 2015. taj se broj povećao na 21, a 12 vozila vraćeno je vlasnicima. Za 2016. taj broj je skoro 5 puta veći – 93 oduzeta motorna vozila, a odluka o njihovom uništenju, vraćanju ili pak prodaju još uvijek nije donesena.

Samo u mjesecu oktobru oduzeta su 52 vozila i 2 mopeda. U toku ove godine Kantonalni sud KS je naredio prodaju 13 vozila, a novac je uplaćen u kantonalni budžet.

“Sud što naredi mi to izvršimo. Mi imamo naredbu suda da se proda, svakako će biti vozila i za uništenje, ali to će odlučiti stručnjaci koji se razumiju u to. Oni će dati svoje mišljenje i sud će na osnovu toga donijeti odluku”, kazao je Nefić.

U susjednom kantonu, Zeničko-dobojskom, praksa uništenja već se provodi. Tako je u protekle dvije godine od 296 oduzetih, uništeno 109 motornih vozila.

Upravo ovakva praksa je, smatraju stručnjaci iz oblasti sigurnosti saobraćaja, bolja jer šalje snažniju poruku povratnicima u počinjenju saobraćajnih prekršaja.

“Smatram da u ovom trenutku je veća poruka kad se unište vozila, nego kad se zapljenjuju i prodaju na odgovarajućim licitacijama, jer će to vozilo opet doći u saorabaćaj, i može ga neka druga osoba iskoristiti ili ta ista da otkupi svoje vozilo”, ističe Osman Lindov, profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu

U federalnom Domu naroda trenutno se nalazi Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima, koji predviđa oštrije sankcije. Sve to, dodaje profesor Lindov, prijeko je potrebno kako bi se uredila ova oblast i smanjio broj žrtava na putevima u zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.