Dodik: Ratnici ISIS-a u BiH imaju potencijal za terorizam

Vijesti 09. dec 201609:59 > 10:05
Anadolija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je odluka Ustavnog suda BiH o Danu Državnosti Srpske manifestacija zla koje tamo sprovodi međunarodni faktor.

Dodik je rekao da je sve što oni rade u funkciji neuspjeha BiH i koncepta koji oni zagovaraju u posljednjih 20 godina.

Niko normalan ne može očekivati da Bakir Izetbegović može Srbima da sruši Dan državnosti i da Srbi samo klimnu glavom i kažu OK. Naravno da nije u redu i oni tu svoju odluku mogu da zakače gdje hoće“, rekao je Dodik za “Politiku”.

On je ocijenio da je saradnja Srpske i Srbije veoma dobra i da Srbija treba da nastavi sadašnjim putem stabilizacije međunarodnih i unutrašnjih prilika.

Komentarišući izjavu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da se veliki broj “ratnika islama vraća u BiH što je isprovociralo oštru retoriku između Sarajeva i Zagreba”, Dodik je istakao da je sklon da vjeruje u procjene koje daju Hrvati o narasloj “opasnosti od ekstremizma”.

Ne treba zatvarati oči pred činjenicom da je ishod ove situacije, koja se zove Islamska država u BiH vratio značajan broj onih koji su bili na toj strani, koje imaju značajan potencijal za terorizam“, rekao je Dodik.

On je rekao da njegova ranija upozorenja o doseljavanju Arapa u BiH nisu bila nikakav avanturizam, već su bila bazirana na informacijama koje je imao.

Tada su me zbog ovih riječi optužili za nacionalizam. Sve što sam upozoravao pokazalo se kao tačno i poznato je da više od 50.000 Arapa boravi na različitim mjestima u BiH u nedefinisanom statusu, i to je ozbiljan problem“, rekao je on.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.