"Ako Mladić bude kriv onda je kriv i svaki drugi vojnik"

Vijesti 09. dec 201617:17 > 19:16
Reuters

Nakon što je Tužilaštvo privelo kraju završne riječi, i zatražilo doživotni zatvor za bivšeg generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, optuženog, između ostalog i za genocid u Srebrenici, završne riječi počela je iznositi i odbrana. Tvrde da Mladić, osim što je Srbin i što je branio svoj narod od napada, za bilo šta drugo, nije kriv.

“Ratko Mladić nije kriv”.

Poručio je to Tužilaštvu i Sudskom vijeću Haškog Tribunala, Branko Lukić, branilac generala Mladića. Osvrnuvši se na tačku 12. optužnice protiv Mladića, Lukić tvrdi da je svaki Srbin koji je stariji od 16 godina, a koji je bio pripadnik bilo koje policijske, vojne, političke strukture, apriori kriv za Udružani zločinački poduhvat (UZP). Samo zato što je Srbin. I takvu vrrstu kolektivne odgovornosti pripisuju i generalu Mladiću.

“Ako je to odgovarajući standard dokazivanja, ako time što je neko Srbin i pripadnik JNA, kasnije VRS, te brani svoju zemlju i svoj narod od naoružanog neprijatelja koji se služio etničkim i vjerskim fanatizmom da bi preuzeo vlasti, onda je general Mladić kriv, a pored Mladića kriv je svaki pojedinačni vojnik, oficir koji je ikada služio u vojsci bilo koje zemlje na svijetu”, tvrdi Branko Lukić, branilac Ratka Mladića.

Tužilaštvo se, tvrdi odbrana Mladića, uz sve to koristi neodređenim, neozbiljnim i preopširnim dokazima. Pokušavaju Mladića predstaviti kao super čovjeka koji je znao sve šta neko radi i govori u BiH. A on to nije. Mladić je, tvrdi odbrana, čovjek koji je u nekoliko navrata pokušao zaštitit nesrbe i koji se zalagao za mir. Iz straha da im optužnica padne, Tužilaštvo uvodi nove detalje o kojima ne obavještava odbranu, poput broja uništenih džamija u Srebrenici, ili proširenja liste osoba koje se sumnjiče za učešće u UZP-u.

“Mislim da ima oko desetak i više imena koja se nikada ne navode u optužnici i koja se prvi put formalno navode kao učesnici UZP u završnom podnesku, da li je to fer? Neke od ovih osoba su bili svjedoci Tužilaštva koji su osporili učešće u UZP kako odbrana može na ovaj način pošteno da uradi svoj posao”, kazao je Dejan Ivetić, branilac Ratka Mladića.

Odbrana je navela kako su se Srbi plašili onoga šta bi im se moglo desiti, zbog toga što su, kako tvrdi odbrana, pripadnici SDA na čelu s predsjednikom Alijom Izetbegovićem već pripremali za rat protiv nemuslimana. Inače, Ratko Mladić bivši general Vojske Republike Srpske, optužen je za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Nakon završnih riječi Tužilaštvo je za Mladića zatražilo doživotni zatvor. Prvostepena presuda očekuje se u novembru 2017.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.