Koje škole su završili ministri u Vladi RS-a

Vijesti 10. dec 201608:34 > 08:36
N1

Česte su priče o obrazovanju ovdašnjih funkcioniera. Mediji ih često spominju mahom u negativnom kontekstu izvlačeći pikanterije iz biografija i crtice iz života prije dolaska na pozicije.

 U tome im obilato pomažu i sami političari nevještim interpretacijama svojih (ne)znanja iz raznih oblasti u kojima su se obreli spretom okolnosti. Nije čudno u Bosni i Hercegovini vidjeti pravnika na čelu policije ili profesora sporta koji vodi Ministarstvo saobraćaja.

Tako ćete u Vladi bosanskohercegovačkog entiteta Federacija pronaći prvog čovjeka Ministarstva unutrašnjih poslova koji nije bezbjednjak već je diplomant Pravnog fakulteta u Sarajevu dok je ministar prometa i komunikacija Denis Lasić – profesor matematike.
Postoji bezbroj sličnih primjera na nižim nivoima vlasti, a kakva je situacija u entitetu Republika Srpska? Koje škole su završili ministrice i ministri u Vladi? Je li njihovo obrazovanje u neskladu s funkcijama koje obavljaju?

Premijera Željka Cvijanović je profesorica engleskog jezika dok je ministrica uprave i lokalne samouprave Lejla Resić, diplomirala je 2006. godine na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek Žurnalistika, gdje je trenutno i student postdiplomskih studija. Ministar pravde Anton Kasipović diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjaluci, dok je njegov kolega iz Ministarstva Finansija Zoran Tegeltija, diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. 2006. godine završio je magistarske studije, a 2008. godine stekao zvanje doktora ekonomskih nauka.

Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture je nakon završene Učiteljske škole, kao redovan student stekao zvanje profesora politehničkog vaspitanja i obrazovanja dok je prvi čovjek Ministarstva unutrašnjih poslova Dragan Lukač završio Višu školu unutrašnjih poslova, zatim i Visoku školu unutrašnjih poslova, kao i postdiplomske studije.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić završio je Medicinski fakultet i specijalizaciju iz interne medicine, a ministrica porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović završila je Medicinski fakultet u Sarajevu, kao i specijalizaciju iz ginekologije i akušerstva.
Ministar industrije, energije i rudarstva Petar Đokić srednju školu unutrašnjih poslova završio je u Sarajevu, a Ekonomski fakultet u Beogradu dok podataka o obrazovanju Predraga Gluhakovića, ministra trgovine i turizma – nema.

Prvi čovjek Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite je Milenko Savanović, a Mašinski fakultet završio je u Banjaluci kao i magistarske studije. Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić Završio je Mašinski fakultet u Banjaluci. Radio je kao profesor u Srednjoškolskom centru u Ključu, a ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić doktorirao je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

Stevo Mirjanić je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Poljoprivredni fakultet u Sarajevu završio je 1971. godine. Magistrirao je 1978. godine, a doktorirao 1984. godine. Njegova kolegica iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju

Srebrenka Golić diplomirala je na Pravnom fakultet u Banjaluci, a ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš diplomirao je na Prirodno-matematički fakultet u Sarajevu. Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju je diplomirani inženjer elektrotehnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.