Žene Srebrenice poželjele zdravlje Mladiću

Vijesti 11. dec 201615:34 > 15:43
Foreignpoliciy.com

Tokom današnjeg mirnog protesta članice Udruženja ˝Žene Srebrenice˝ poručile su da nisu zadovoljne pronalaskom novih masovnih grobnica, sporošću identifikacija ekshumiranih posmrtnih ostataka, te malim brojem optužnica protiv osumnjičenih za ratne zločine i genocid.

“Nema novih optužnica za ratne zločine protiv osoba koje se slobodno kreću i koje susrećemo na svakom koraku. Osim toga, nedavno su bile završne riječi u optužnici protiv Ratka Mladića, kojem želimo da ga zdravlje što duže služi kako bi što duže živio pod etiketom ratnog zločinca koji je odgovoran za genocid u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine. Očekujemo da ga osude za genocid i doživotnu zatvorsku kaznu”, izjavila je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja ˝Žene Srebrenice˝.

Ćatić se osvrnula i na donatorsku večeru, koju je Vijeće bošnjačke nacionalne manjine pod pokroviteljstvom gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, organiziralo u Zagrebu.

“Bilo je planirano da sredstva koja se tamo prikupe idu za pomoć Srebrenici, ali predloženo je da sav novac ide za održavanje i nove projekte u Memorijalnom centru u Potočarima, zbog novog načelnika Srebrenice Mladena Grujičića”, kazala je Ćatić.

Anadolija

Podršku ženama iz Srebrenice danas su pružile članice ženskih udruženja iz Gornjeg Vakufa, Bugojna, Tešnja i Tuzle.

“Hvala im za podršku koju nam pružaju. S nama je ovdje prošlog 11. bila Hasiba Huremović, koja je predvodila kolonu, ali prije nekoliko dana ona je umrla. Mi majke, supruge i sestre smo bolesne i stare, ali moramo istrajati u borbi za istinu i pravdu”, poručila je Ćatić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.