Lukić za N1: Problem zagađenja zraka se rješava na ljeto

Vijesti 12. dec 201609:12 > 09:16
N1

U Kantonu Sarajevo nedavno je proglašena epizoda pripravnosti zbog zagađenja zraka. Šta to znači, šta stanje pripravnosti obuhvata, razgovarali smo sa Čedomirom Lukićem, ministrom prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.

“Prije pet dana, 7. decembra proglašena je prva epizoda pripravnosti. Situacija nije povoljnija. Pogoršava se, ali je to period u kojem imamo ovakve situacije koje su uslovljene geografskim i klimatskim prilikama”, kazao je Lukić.

Šta obuhvata stanje pripravnosti?

“Niz mjera u skladu sa planom interventnih mjera. Izdali smo upozorenje građanima da smanje kretanje, odnosi se to i na korištenje energeneta. Toplane su obavezne da zagrijavanje smanje za jedan stepen, a ostali za dva stepena. Uključene su i ostale mjere koje mogu doprinijeti poboljšanju stanja”, pojasnio je Lukić.

Ministar u Vladi KS je istakao da za prvu epizodu nije obuhvaćen dio koji se odnosi na saobraćaj, ali u narednom periodu će svakako morati pristupiti tome.

Kako riješiti problem zagađenja, budući da se on ponavlja svake godine?

“Složena je situacija. Idemo ka rješenju. Dugoročno je, tako da se problem ne može odmah riješiti. Svi pojedinačno možemo doprinijeti mjerama. Kada je saobraćaj u pitanju imamo veliki broj vozila sa visokom dobi. Veliki broj vozila je registovan, a ona doprinose lošijem stanju”, kazao je.

Smatra da je jedan od neophodnih koraka odgovorno ponašanje. “Dio vozila bi trebao biti isključen, i ne bi ih trebali koristiti zbog njihove emisije štetnih gasova”.

Dodao je i to da korištenje javnog prevoza, koji i nije toliko razvijen, bi pomogao – ali svakako i korištenje komšijskih odnosa, pomaganjem jedni drugima smanjiti broj vozila i samim tim i smanjiti nepovoljne uslove.

“Mi ćemo u pogledu teretnog saobraćaja poduzeti sve mjere kako bi popravili stanje. Moramo se odgovorno ponašati, inače teško ćemo popraviti situaciju”, izjavio je Lukić za N1.

Ocijenio je i to da sve institucije treba da rade na rješavanju problema zagađenosti zraka. Saradnja sa nadležnim postoji, ali kazao je kako ne može reći da li je dobra ili loša.

“Ovaj problem se evidentira samo kada je to vidljivo. Međutim problem se rješava u ljetnom periodu”, kazao je dodavši da zagađenost zraka utiče na zdravlje ljudi i ta o ovom pitanju je neophodno povesti više računa.

Šta je sa stanicama za kontrolu zraka?

“One rade, ali imaju probleme koji su vezani za Zakon o javnim nabavkama, gdje su duge procedure. Mali je broj ponuđača, ulažu se žalbe, pa mi u kratkom roku ne možemo riješiti određena pitanja. Nove stanice u KS su nam potrebne. Imamo ih šest, ali potrebne su još tri ili četiri. Nismo u prilici da to realizujemo”.

Prije mjesec dana u fokusu javnosti bio je problem oko deponije Smiljevići, a ministar Lukić kazao je da se taj problem već dugo vremena rješava, i da je u fokusu od početka mandata.

Problem je vezan za druge institucije, koje kako je utvrdio ministar Lukić prave probleme oko konačnog rješenja. Kao primjer, naveo je Tužilaštvo BiH, koje je tokom iskopavanja uništilo dio ploče na deponiji.

Kazao je da proces koji vodi Tužilaštvo BiH dugo traje, ali je nova ploha obezbjeđena – te da su početkom godine uspjeli da prevaziđu taj problem, te da će nova ploha uskoro početi biti korištena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.