Zakletva koju polažu državni službenici pri zaposlenju

Vijesti 12. dec 201609:54 > 10:02
N1

Agencija za državnu službu BiH objavila je tekst zakletve vjernosti državnog službenika pri zaposlenju u jednu od državnih institucija.

Kako je navedeno u instrukciji, državni službenik polaže zakletvu prilikom stupanja na dužnost. Zakletva se polaže potpisivanjem obrasca zakletve, a rukovodilac institucije ili druga ovlaštena osoba može zahtjevati od državnog službenika da prije potpisivanja pročita tekst zakletve, na jeziku koji odabere.

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost državnog službenika, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse i zakone Bosne i Hercegovine, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana”, navodi se u tekstu.

Prema instrukciji, državni službenik prije polaganja bira jezik i pismo obrasca sa tekstom zakletve. Nakon potpisivanja obrasca teksta zakletve od strane državnog službenika, isti obrazac potpisom i pečatom institucije ovjerava ovlaštena osoba jedinice za implementaciju Zakona o državnoj službi ili druga osoba koju ovlasti rukovodilac institucije.

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.