Demobilisani borci iz RS najavili masovno samoubistvo

Vijesti 12. dec 201614:50 > 14:56
NSRS

Demobilisani borci iz Republike Srpske u Oružanim snagama BiH zaprijetili su masovnim samoubistvom na Dan RS, 9. januara.

Kako je naveo Branko Vuković iz Istočnog Sarajeva, u pismu koje je uputio predsjedniku NSRS, Nedeljku Čubriloviću i predstavnicima medija – ukoliko im ne bude omogućeno prijevremeno penzionisanje ili vraćanje u profesionalnu vojnu službu pripadnici OSBiH će na Dan RS, 9. januara izvršiti samoubistvo.

Ukoliko bivši vojnici ne budu u prilici da se približe institucijama RS, u kojima bude obilježavan praznik Dan RS “ovo nedjelo će izvršiti tamo gdje živi Čubrilović, premijerka Željka Cvijanović, odnosno ispred zgrade NSRS.

Oni ovu instituciju smatraju najodogovornijom “za nasilje i terorizam protiv sopstvenih boraca i građana”, stoji u pismu, prenosi Frontal.ba

Jedan od četvorice bivših boraca je 29. novembra izašao iz ustanove koja se bavi liječenjem psihičkih problema, pa je u pismo navedena i “situacija koja se se može oteti kontroli”.

“Molimo vas da ne dozvolite dalje gaženje bivših boraca”, stoji u pismu, koje je upućeno ispred 348 bivših boraca, od kojih neki navodno imaju i sudske presude da im se garantuje penzija.

Vuković je Čubriloviću pisao i u aprilu ove godine, ali mu je tada odgovoreno da u rješavanje problema penzionisanja treba uključiti i brojne druge institucije RS i BiH. Vuković je Čubriloviću pisao i u aprilu ove godine, ali mu je tada odgovoreno da u rješavanje problema penzionisanja treba uključiti i brojne druge institucije RS i BiH.

Frontal.ba

Iz NSRS su Vukoviću odgovorili na pismo. Kako se navodi u tom dokumentu, kabinet Čubrilovića i stručna služba su sagledali sve dostupne činjenice.

ažu da je ovaj problem direktno vezan za iznalaženje sredstava za Fond penziono-invalidskog osiuranja. Smatraju da je neophodno uključiti resorna ministarstva, te da će u tom smislu zatražiti pomoć i saradnju svih nadležnih u RS, ali i zajedničkih organa na nivou BiH.

Vukovića su zamolili da iskaže puno razumijevanje i vezi rješavanja statusnih pitanja, te da su uvjereni da će očuvati dostojanstvo i integritet svih ličnosti koje su potpisale pismo upućeno NSRS.

Podsjećamo, profesionanalni vojnici u OS BiH mogu da ostanu do 35. godine života, nakon čega imaju pravo na otpremninu.

Frontal.ba

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.