Anđelić: Vlast u BiH priča o EU, a u nedjelju nije bilo vode

Vijesti 13. dec 201608:47 > 08:57
N1

Skupina intelektualaca, građanskih aktivista i političkih lidera nenacionalističke provenijencije u organizaciji Centra za kritičko mišljenje iz Mostara i portala tačno.net da krene u proces zajedničkog nastupa na izborima 2018. godine.

O ovoj deklaraciji ali i političkoj situaciji u BiH razgovarali smo sa profesorom međunarodnih odnosa na Regent's Collegeu u Londonu Nevenom Anđelićem.

Do skupa je došlo simbolično na Dan ljudskih prava, a na Jahorini jer su se partizani nekada skupljali na planinama i donosili deklaracije. Pred lokalne izbore sam pokrenuo inicijativu o ‘udruženju’ nenacionalističkih stranaka. Naprimjer, u Općini Centar u Sarajevu na lokalnim izborima bilo je šest kandidata iz nenacionalističkih stranaka, a nacionalistički je bio jedan kandidat i on je pobijedio. Građanski blok ili nenacionalisti da su izašli s dva kandidata pobjedili bi tog jednog kandidata“, kazao je Anđelić.

On smatra da osobe van političkih stranaka trebaju izvršiti pritisak na nenacionalističke partije. “Neminovnost je prihvatiti saradnju, ne da se ujedine u jednu stranku, već da moraju zajedno nastupiti ako žele ostvariti uspjeh na sljedećim izborima.”

Mostar?

Naše sljedeće okupljanje će biti u februaru u Mostaru, a jedna od tema će biti izbori. Sadašnja vlast nije u mogućnosti, ne znaju i ne mogu organizovati te izbore. Potrebna je nova vlast“, smatra profesor Anđelić.

Stolac, Srebrenica?

To je odraz stanja jednog društva ili tri društva, odnosno vladavine političkih partija koje su na vlasti skoro 25 godina. Podjela jednog društva na tri, a zatim idu na stvaranje tri države na osnovu ta tri društva. Krajnje je vrijeme da javnost i građani to spriječe”, izjavio je gost Novog dana.

Referendumi u RS-u?

Sve se vodi na nacionalističku politiku. Vrijeme je da javnost počne ignorisati takvu politiku. Rezultat referenduma u Velikoj Britaniji jeste da je engleska provincija nametnula svoju volju Škotskoj, Irskoj i Londonu. Pitanje je koliko je referendum demokratski. Treba poštovati različitosti. Ustavni sud u Španiji ne dozvoljava referendum u Kataloniji i opet nema straha od nekog rata i nasilja, iako su oni organizovali neoficijelni referendum“, kazao je profesor.

Bih na putu ka EU?

BiH nije spremna za EU integracije. Politički evropski lideri se ne odazivaju na pozive bh. vlast što je jasan status ove trenutne vlasti. BiH po sebi ne zadovoljava uslove za EU. Vlast pokušava zamazati oči javnosti sa evropskom retorikom. U Sarajevu u nedjelju nije bilo vode. To je apsurd. Da ne govorimo o nedostatku saobraćajnica, odsječenosti, niskom životnom standardu… Kada otvorite novine 21 godinu poslije rata i dalje su glavni naslovi – o ratu. To govori koliko se sporo odvijaju promjene“, zaključio je Neven Anđelić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.