Odobren Nacrt zakona o stečaju, radnici se razišli

Vijesti 13. dec 201618:46 > 18:48
N1

Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je većinom glasova Nacrt zakona o stečaju i uputio ga u javnu raspravu od 45 dana.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić, obrazlažući taj tekst uime Federalne vlade kao predlagača, nazvao ga je jednim od suštinskih zakona u FBiH, kojem je dobrodošla svaka primjedba i sugestija sve da bi Federacija dobila što kvalitetniji zakon iz ove oblasti.

Radna grupa od predstavnika Svjetske banke, ministarstava i drugih relevantnih ustanova konstatovala je da u važećem Zakonu o stečaju određene oblasti nisu dobro regulirane zbog čega je Vlada predložila donošenje novog zakona, rekao je za Fenu Jozić.

Glavni cilj zakona je, po njegovim riječima, da se stečajni upravitelj učini odgovornim za brzo završavanje stečajnih postupaka.

Planiramo da se predstečajna nagodba definira i da konačnu odluku donosi sud u cilju da se takva nagodba ne bi zloupotrebljavala. Povjerioci će imati pravo da pokrenu smjenu upravitelja, a povećat ćemo i njihov nadzor“, rekao je ministar.

Novi zakon, tvrdi on, treba da osigura blagovremenost stečajnog postupka, kao i smanjivanje troškova tog postupka te poštivanje principa ravnopravnosti prilikom imenovanja stečajnih upravnika i određivanje visine njihove naknade.

Radnici su stavljeni u prioritetni položaj, ustvrdio je Jozić uobraćanju poslanicima napominjući da je u pripremi i zakon o uvezivanju staža koji će također, po njegovim riječima, doprinijeti da radnici kojima nije redovno uplaćivan staž dođu što prije do njihovih prava i mogućnosti za penzionisanje.

Nacrt zakona o stečaju obilježio je danas, kao tačku dnevnog reda Predstavničkog doma, protest više desetina članova Sindikata solidarnosti iz Tuzle, obespravljenih radnika 15-ak firmi iz Tuzlanskog kantona, kako su rekli. To su uposlenici tuzlanske Dite, Fortune iz Gračanice, Borca iz Banovića i drugih firmi.

U izjavama novinarima, okupljeni su tvrdili da najavljeni zakon o stečaju ne ide u korist radnicima i ne stavlja u prioritet njihove interese u stečajnom postupku.

S protestnicima su tokom dana razgovarali predstavnici Odbora za rad i socijalnu politiku Predstavničkog doma, a predsjednik Fikret Hankić je po završetku tog sastanka rekao da radnici nisu izrekli konkretne primjedbe na zakon izuzev što su ga ocijenili neustavnim. Tražili su da se njihovi predstavnici obrate poslanicima, rekao je također Hankić, što se nije desilo.

Tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona, Nasir Beganović iz Saveza za bolju budućnost BiH, izrazio je bojazan da su protestnici izmanipulirani i da su ih pred Parlament danas dovele „neke lobističke grupe“.

Nezadovoljnicima se tokom dana pridružio poslanik Demokratske fronte Mahir Mešalić pošto nije prihvaćen njegov zahtjev da s njima razgovara Kolegij Predstavničkog doma, a da sjednica zbog toga bude privremeno prekinuta.

Radnici su se razišli večeras nakon što je ova tačka dnevnog reda okončana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.