Ovo su bh. gradovi koji imaju Titove ulice

Vijesti 14. dec 201611:06 > 12:39
AFP

Predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito bio je neprikosnoveni lider koji je stekao izuzetni ugled, ali i posebnu historijsku ulogu.

Mnogi gradovi su ulice u znak privrženosti nazivali upravo imenom doživotnog predsjednika SFRJ, a pojedini gradovi su nosili Titovo ime u nazivu. Jedan od njih je bio i bh. grad Titov Drvar.

No, poslije raspada Jugoslavije, realnost je drugačija – samo pojedini gradovi su zadržali imena ulica po predsjedniku Jugoslavije, dok su drugi preimenovali ulice u neka nova imena, nove ličnosti.

Glavni grad BiH je zadržao naziv ulice po Titu, kao i Odžak, Goražde, Drvar, Jajce, Mostar, Tešanj, Tuzla, Zenica, Živinice, Prijedor, Gradačac, Velika Kladuša, Bosanska Krupa, Konjic i Srebrenica, grad u kojem su vraćeni svi prijeratni nazivi ulica.

Pored imena ulica po njemu, u nekim mjestima su zadržali i nazivi trgova.

No, kult ličnosti Tita i dalje živi među onima koji su poštovali njegov rad i liderstvo, pa se tako širom bivše nam države obilježava godišnjica njegove smrti, rođenja, ali i Dana mladosti.

Maršal je bio slavan širom svijeta, a dokaz tome su imena koja su davana djeci u čast Tita. Tako je mnogo djece u Indiji dobilo ime po njemu, a ima slučajeva u Indoneziji, ali i Hrvatskoj.

Tito je rođen 7. maja 1892. u Kumrovcu, a tokom njegovog života kao datum rođenja obilježavan je 25. maj i to kao Dan mladosti.

Doživotni predsjednik SFRJ i Saveza komunista Jugoslavije preminuo je 4. maja 1980. godine u bolnici u Ljubljani u 15.05 sati, a četiri dana kasnije na njegovu sahranu u Beogradu stiglo je 700 hiljada ljudi, od čega 209 vladinih delegacija iz 128 svjetskih zemalja.

Pored gradova u BiH koji su zadržali imena ulica po Maršalu, pored historije, zadržao se i u glavama ljudi kao jedan brend, bez obzira na njegove prednosti i mane. Obilježio je jedan period, i mnogi i dan-danas govore kako nije bilo boljeg vremena nego onog za Tita.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.