Istražujemo: Ko je Ranko Debevec, novi predsjednik Suda BiH?

Vijesti 14. dec 201618:34 > 19:11
Ranko Debevec
Ranko Debevec (Sud BiH)

Nakon četiri godine koliko je sudija državnog suda, Ranko Debevec od danas je i prvi čovjek ove institucije. U žižu javnosti ozbiljnije je dospio tek proteklih sedmica, nakon što je isplivao kao jedan od najozbiljnijih kandidata za vrlo važnu poziciju u bh. pravosuđu. Debevec će na ovoj poziciji zamijeniti Meddžidu Kreso, dugogodišnju predsjednicu

Ni Srbin, ni Hrvat, ni Bošnjak, nego kao pripadnik Ostalih, Debevec je sa šest glasova članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, pobijedio preostalih šest kandidata za prvu poziciju u Sudu BiH. Proteklih dana, mediji su bitku za državni sud okarakterisali kao igru političkih moćnika. Iz priča nije izostavljen ni Debevec. Tako su ga i mnogi nazvali favoritom Milorada Dodika, pa i Fahrudina Radončića. A Debevec je za N1, nekoliko minuta nakon potvrde da je izabran za predsjednika, kazao sljedeće.

“Zasluženo sam pobijedio na konkursu, izabrali su po stručnosti, a ne po političkom ubjeđenju. Iako su me mnogi povezivali sa određenim strankama, to nije bio slučaj. Niko u mojoj porodici nikad nije bio član bilo kakve stranke”.

Drugorangirana bila je aktuelna državna sutkinja Mira Smajlović, a zatim Dalida Burzić, aktuelna glavna sarajevska tužiteljica. Iako je bila burna rasprava, članovi VSTV odlučili su kako su i ocijenili. Predsjednik Milan Tegletija napomenuo je kako je Debevec nekoliko prethodnih godina ocijenjen generalno kao najbolji sudija Suda BiH. Što ne misle u SDA, koji se uporno protive njegovom ili imenovanju bilo kojeg kandidata koji nije Bošnjak.

“Neprihvatljivo je da iz reda bošnjačkog naroda nema nijednog funkcionera na nivou pravosudnih institucija BiH, povrijeđen je Ustav BiH, povrijeđen je Izborni zakon”, smatra Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA.

Široj javnosti Ranko Debevec najpoznatiji iz dva postupka organizovanog kriminala i korupcije, koja se vode pred Sudom BiH. Jedan od njih je “Gibralatar”, predmet protiv Stipe Prlića, bivšeg direktora HT Eroneta i drugih, optuženih za niz krivičnih djela organizovnog kriminala.

Ranko Debevec član je Sudskog vijeća u predmetu koji se vodi protiv Fahrudina Radončića i drugih. Ipak, njegovo imenovanje za presjednika Suda, neće neminovno značiti bilo kakve promjene u ovom sastavu Sudskog vijeća.

“Koliko znam i bivša predsjednica je bila članica sudskih vijeća. Ja ne vidim razlog da se to ne nastavi, a kakve će odluke donijeti u okviru Suda ja u to ne ulazim”, ističe Tatjana Savić, branilac u predmetu Radončić i dr. 

Bio je član Vijeća i u predmetima osuđenog Mlađena Kekrovića, kao i osuđenih zbog borbe na stranim ratištima, Enesa Mešića i drugih.

Debevec je rođen 1964. u Sarajevu. Ovdje je završio Pravni fakultet. Stažirao u Osnovnom sudu II u Sarajevu, te advokatskoj kancelariji advokata Žarka Bulića. Pet godina je radio kao savjetnik i prevodilac pri misiji UNPROFOR-a i NATO-a. Pet godina pravno je savjetovao Komisiju za imovinske zahtjeve raseljenih i izbjeglica, Hypo banku i Pravobranilaštvo Općine Centar. Od 2005. do 2008. Debevec je obnašao funkciju tužioca u sarajevskog Kantonalnog tužilaštva. A za državnog tužioca imenovan je u aprilu 2008. godine. Bio je jedan od kandidata i za glavnog državnog tužioca, ali tada je u utrci pobijedio, sada suspendovani, Goran Salihović. Sudija u Sudu BiH je od 2012.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.