Sud BiH: Novi predsjednik, stari izazovi

Vijesti 15. dec 201618:24 > 19:22
N1

Ranko Debevec u 'vruću' stolicu predsjednika Suda BiH trebao bi sjesti za više od mjesec dana. Tada ističe mandat Meddžidi Kreso koja se pred kraj svoje 12-godišnje karijere na toj poziciji suočava sa predmetom registrovanim u Kancelariji disciplinskog tužioca zbog mogućih povreda službene dužnosti.

Sud je medijske objave na osnovu kojih je predmet zabilježen negirao rekavši da su u pitanju pokušaji njene diskreditacije. Jesu li ili nisu razmotriće disciplinki tužilac. Za to vrijeme – novom predsjedniku čestitaju mnogi.

Richard Wood, šef Odjela za vladavinu prava EUSR-a je izjavio: “Dozvolite da dodam nešto o imenovanju novog predsjednika Suda BiH. Opravdano obrazloženu odluku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o imenovanju ne treba dovoditi u pitanje.”

Neposredno nakon imenovanja Debevec je za N1 negirao da je favorit bilo koje političke opcije, pa ni one Fahrudina Radončića i Milorada Dodika. A čeka ga dosta posla. I njega i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine. Oko 80 odsto građana ne vjeruje da je borba protiv korupcije adekvatna.

Milan Tegeltija, Predsjednik VSTV-a je ocijenio: “Niko nije ugrožen, ničija prava nisu narušena. Izabran je najbolji kandidat na konkursu za predsjednika Suda BiH. Ja mu ovom prilikom čestitam na izboru. Mislim da tenzije u društvu povodom tog imenovanja treba smiriti kako bi novi predsjednik suda mogao da stupi na dužnost u mirnoj atmosferi, mirno da sagleda stanje i isplanira svoj dalji rad u Sudu BiH.”

Hrabrosti za velike pravosudne procese ima – uvjerava nas prvi čovjek VSTV-a i dodaje da treba ojačati kontrolne mehanizme. U posljednje dvije godine pokrenuto je 55 disciplinskih postupaka, 11 suspenzija, a razriješeno je šest nosilaca pravosudnih funkcija. Uz sve ovo nikada nije skinut veo tajne sa izjave Meddžide Kreso o postojanju pravosudne mafije u BiH.

“Ja sam rekla i tada da je trebalo pozvati predsjednicu da nam objasni o čemu se to radi. Ja mislim da ne postoji pravosudna mafija, ali postoje korumpirani tužioci i suci. Protiv njih treba voditi istragu, ali treba neko da svjedoči da su oni korumpirani, mi od same priče bez dokaza ne možete ništa. U posljednje vrijeme pokreću se određeni postupci što pokazuje da mi u pravosuđu čistimo iz svojih redova”, kazala je Ružica Jukić, potpredsjednica VSTV-a BiH.

No, Bosna i Hercegovina još se nije suočila sa svojim – ‘slučajem Sanader’. Procesi protiv visokopozicioniranih zvaničnika i političara nerjetko su završavali – bez optužnica i presuda. Imamo više nerješenih milionskih afera i jednu tešku čak dvije milijarde.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.