U BiH se prikuplja brašno za sirijske izbjeglice

Vijesti 15. dec 201618:29 > 19:11
N1

Aktivisti i aktivistkinje okupljeni oko udruženja Pomozi.ba odlučili pokrenuti novu humantiranu akciju skupljanja sredstava za brašno namijenjeno sirijskim izbjeglicama.

“Akcija je krenula prije dva-tri dana, s tim da mi već u startu imamo solidne količine brašna. Radi se o stotinu tona brašna. Akcija će trajati do polovine januara naredne godine, a odmah potom ćemo ići sa konvojem prema granici Sirije da isporučimo to brašno”, kazao je Elvir Karalić, osnivač udruženja “Pomozi.ba”.

Sličnu akciju u ovome udruženju radili su i 2013. godine.

“Ponukani s tim da smo baš mi 90-ih godina prošli kroz sličnu situaciju. Odlučili smo pomoći tim ljudima, konkretno u brašnu jer ogromne su potrebe za hljebom. Oko 2,7 milijuna izbjeglica je na području Turske i mi želimo da damo svoj doprinos”, dodao je Karalić.

Svoj doprinos mogu dati svi oni koji žele i mogu. U Sarajevu na dvije lokacije mogu donirati stvari koje će biti prodate u humanitarne svrhe.

Aida Polutan Karalić, aktivistica udruženja je ocijenila: “Mogu sa sigurnošću reći da je ovo postala jedna od omiljenih radnji u Sarajevu, upravo zbog koncepta američkog Goodwill Storea gdje ljudi mogu donijeti ono što im ne treba, a isto tako kupiti super stvari. Bude zaista neobičnih I zanimljivih stvari za svačiji ukus.”

Sada su ipak ponajviše usmjereni na pomoć sirijskim izbjeglicama. Nadaju se uspješnoj realizaciji ove humane ideje koja neizrisiv trag može ostaviti upravo na one na koje je i usmjerena.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.