Kerry: Alepu prijeti sudbina Srebrenice

Vijesti 15. dec 201622:40 > 23:46
Reuters

Odlazeći američki državni sekretar John Kerry upozorio je večeras da Alep, najveći sirijski grad koji je ponovo pod kontrolom vlasti, ne postane "druga Srebrenica" gdje je 1995. godine počinjen genocid.

Kerry koji odlazi s funkcije 20. januara, ponovo je pozvao na nastavak političkog dijaloga vlasti sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada i opozicije, ali nije naveo detalje o načinu rješenja konflikta.

“Ono što se desilo u Alepu je nezamislivo. Još su desetine hiljada ljudi na malom prostoru u Alepu, a ono što najmanje želimo da vidimo jeste da se ta zona pretvori u drugu Srebrenicu”, rekao je Kerry.

Specijalni izaslanik UN za Siriju Staffan de Mistura izjavio je danas u Parizu da je blizu 50.000 ljudi, uglavnom civila, i dalje blokirano u istočnom Alepu u Siriji.

Američki visoki zvaničnik je rekao da preuzimanje Alepa ne znači “kraj rata” u Siriji, i da je neophodno nastaviti pregovore sirijskih vlasti i opozicije.

Po njegovim riječima, “legitimina sirijska opozicija”, Turska, Katar i arapske zemlje spremni su da se vrate za pregovarački sto u evropskom sjedištu UN-a, Ženevi.

“Ostaje pitanje da li je sirijski režim koji ima podršku Rusije, voljan da nastavi pregovore u Ženevi na konstruktivan način”, rekao je Kerry.

U Alepu je danas počelo evakuisanje civila i pobunjenika, omogućeno prekidom vatre koji su odobrile Rusija i Turska.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.