Loše vijesti za ljubitelje snijega

Vijesti 16. dec 201617:49 > 19:21
N1

Zima, doduše bez snijega, već je zakucala na vrata. A sezona samo što nije počela. Turisti najavili dolazak, a snijeg na planinama - sve su prilike - bit će umjetni.

Zimska sezona negdje počela, a negdje će tek da počne. Ako je vjerovati vremenskim prognozama, novogodišnji praznici neće biti pod plaštom snijega, barem ne onog prirodnog.

“Do nove godine neće biti nekih većih padavina. Dakle, i Božić i Nova godina proći će uglavnom u znaku suše i sušnijeg vremena. Tek u prvome mjesecu bi moglo biti nešto više snijega, a najviše padavina, po statistici, bit će krajem januara i početkom februara”, kazao je Željko Majstorović, meteorolog.

No, nedostatak prirodnog snijega ipak nije razlog, kažu upućeni, da turisti odustanu od posjete Bosni i Hercegovini. Naprotiv, planine će umjesto prirodnog snijega krasiti onaj umjetni, tako da ljubitelji skijanja neće ostati uskraćeni za tu vrstu užitka u zimskim radostima.

“Zahvaljujući novom kontigentnu topova i naravno velikim naporima uposlenika SKI-centra uspjeli smo proizvesti dovoljnu količinu vještačkig snijega da pustimo dio kapaciteta. Naravno, taj kontinuitet proizvodnje snijega će se nastaviti”, poručio je Suad Jusić, koordinator marketing službe u KJKP ZOI 84.

Bjelašnica je već, i uoči početka zimske sezone, privukla veliki broj turista. Jusić kaže kako je sve manje slobodnih kapaciteta za smještaj, a svoj dolazak najavili su turisti, kako iz BiH, tako i iz drugih zemalja.

“Veliki broj ugostiteljskih i smještajnih kapaciteta na Bjelašnici već je uveliko popunjen. Pred nama su praznici, veliki broj turista već je rezervisao svoje apartmane, tako da je već sada jako teško u bilo kojem od objekata naći neki veći broj slobodnih kapaciteta”, otkrio je Jusić.

Jahorina, planinska olimpijska ljepotica, raspolaže sa pet do šest tisuća smještajnih kapaciteta. A već je za novogodišnje praznike 90 posto njih popunjeno. I ondje je, kažu, sve spremno za početak zimske sezone.

“Snijeg se pravi, staza je spremna. Na Skošinama će biti besplatno skijanje za sve posjetitelje. I Ski-centar Ravna planina je spreman. Prošlih dana je bilo održano međunarodno takmičenje. Mi sigurno imamo snijega dovoljno za početak zimske sezone”, dodala je Branka Spasojević, direktorica Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Zimski turistički potencijal u našoj zemlji iznimno je velik. Dobar posao već je napravljen, međutim mnogo još rada predstoji da bi turizam u Bosni i Hercegovini doista procvjetao i usred zime.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.