Đokić: Budžet moramo uskladiti sa realnim mogućnostima

Vijesti 19. dec 201608:59 > 09:22
N1

Odgovornost, dijalog, saradnja i briga prema društvu - ključne su riječi koje u najkraćem oslikavaju aktivnosti ministra industrije, rudarstva i energetike Republike Srpske Petra Đokića, obrazložio je žiri Nezavisnih novina koji mu je dodijelio priznanje za najministra 2016.

Đokić je bio gost Novog dana koji je govorio o planovima za 2017. godinu.

Teško je ostvari sve planove koje smo zacrtali u 2016. ali je urađeno mnogo. Prenijeće se dio aktivnosti u 2017. jer zahtijevaju dugotrajnu posvećenost da bi bili finalizirani svi ciljevi koje imamo“, istakao je.

Ministar industrije, rudarstva i energetike RS je komentarisao i budžet za narednu godinu u RS.

Prilikom usvajanja budžeta uvijek ima onih koji žele da iz budžeta uzmu više, ali budžet moramo uskladiti sa realnim mogućnostima. Naši izvori finansiranja nisu takvi da možemo ispuniti sve želje, ali se trudimo da imamo budžet kojem svake godine obezbjeđujemo blagi rast i da razvijamo podršku građanima. Naravno da je ovo trenutak u kome će oni u opoziciji pokazati svoje neslaganje, ali ovo nije ništa novo nego što se dešavalo prethodnih godina“, rekao je.

Na pitanje da li je njegovo ministarstvo pretpjelo budžetske rezove je odgovorio: “Mi nismo imali mogućnost za to. Budžet našeg ministarstva nije tako veliki, ali pružamo podršku privrednom razvoju i to su veoma skromna sredstva. U toku godine ćemo promijeniti pristup podsticaja domaće privrede, industrije i kompletnog sektora privrede. Moramo biti svjesni da bez interevencije Republike i države neće biti obezbijeđeno više podsticaja za rad. Naš budžet je ostao na nivou prošle godine“.

Đokić je komentarisao i kritike mnogih kako nema novca za razvojne projekte, a da gotovo 1/4 budžeta ide na plate.

Subvencije isplatimo i mislim da je 2016. zatvorena subvencijama osim nekih dijelova koje će biti izvršene u 2017. Nije nepoznata praksa da mnoge države rade na takav način. Imamo namjeru nastaviti proces reindustrijalizacije i privatizacije dijela imovine koja je i ranije trebala da bude privatizovana. U 2017. smo planirali da u okviru projekta Svjetske banke i sredstava iz budžeta i Zavoda za zapošljavanje RS obezbijedimo oko 40 miliona maraka podrške novom zapošljavanju u RS“, kazao je.

Komentarisao je i TE Gacko i loš kvalitet uglja koji stvara gubitke. “Za Gacko planiramo da gradimo novi blok i to će biti u 2017. godini. Tačno je da je djelimično izmijenjena struktura uglja, jer se kvalitetan ugalj nalazi na većim dubinama, ali to neće uticati na obim proizvodnje“, istakao je.

Premijerka RS Željka Cvijanović je kazala kako Republika Srpska ima odgovore na 2700 pitanja iz Upitnika. O tome je li to preoptimistična procjena, Đokić je rekao: “Premijerka je jedna od rijetko i veoma dobro upućenih osoba u proces evropskih integracija. Ako je ona dala takvu procjenu, mogu da kažem da ćemo mi kao ministarstvo, imajući u vidu da smo dio Vlade, pomoći da RS izvrši svoje obaveze i da se daju odgovori na pitanja. To je složen posao, ali uvjeren sam da će nam to pomoći saradnjom u BiH  da pripremimo sve odgovore da ih možemo dostaviti pravovremeno i da to svakako bude povod da se pokrenu aktivnosti ka evropskim integracijama“.

O novom predsjedniku Suda BiH je rekao kako podržava rad insitucija BiH pa i tu odluku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.