Bajtal za N1: Čović i Dodik su uvijek pobjednici na sudovima

Vijesti 19. dec 201615:40 > 15:45
N1

Prof. dr. Esad Bajtal komentarisao je dogovor Dodik-Čović o Ustavnom sudu, ali i pasivnosti SDA.

Bajtal kaže da se pasivnom stavom potvrdno odgovara na ono što se traži, i ono što se postiglo ovom vrstom zakonskih izmjena.

“Pri tome se svi prave ludi, kao ne znaju da izmjena Zakona ovisi od izmjene Ustava, a Ustava nema bez 70 posto, zapravo 2/3 u Parlamentu. Bez toga je nemoguće. Igra se igra koja narodu baca prašinu u oči, da bi ga se u bijedi i siromaštvu skoncetrisali na nešto drugo, a ne na stvarne egzistencijalne bitne probleme”, kazao je Bajtal za N1.

“U svakom javnom iskoraku u sferi politike imate jedan dio značenja koji je uvijek skriven od javnosti. Način kako je oblikovan i izjavama koje se daju javno, zapravo misao javnosti i koncentracija javnosti se usmjerava u sasvim drugom povoljnijem pravcu”, pojašnjava politički analitičar.

On za N1 kaže da dvojica pomenutih lidera već dugo imaju posla sa sudovima, i uvijek su izlazili kao prećutni pobjednici, oslobođeni – bez dokaza.

“Svi procesi su završavan na njihov način. Očito je došlo vrijeme da oni više ne mogu sudstvo kontrolisati do kraja, a da je ključni element strah koji proizilazi – vezan za sudstvo”.

Bajtal tvrdi da jedan dio te igre može imati nastavak strateške politike, i može biti vezan za politike velikodržavnih projekata istoka i zapada.

“To je samo jedan dio koji može odgovarati jednoj ili drugoj javnosti izvan BiH”, ispričao je Bajtal.

Više o ovoj temi saznajte večeras u Dnevniku u 19 na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.