Bh. novinar iz Ankare za N1: Ovdje se čeka krizni štab

Vijesti 19. dec 201618:31 > 18:35
iBalkan

Jusko Bojadžić, novinar iz BiH sa adresom u Ankari javio se u program N1 televizije, gdje je prenio posljednje informacije oko atentata na ruskog ambasadora u Turskoj.

Ambasador Rusije u Turskoj Andrey Karlov je u ponedjeljak je bio meta oružanog napada tokom izložbe u Ankari u kojem je zadobio teške povrede, a Bojadžić je za N1 kazao da se njegovo stanje prati iz minute u minut. Posljednje vijesti kažu da je ambasador preminuo usljed rana dobijenih iz vatrneog oružja. 

“Informacije iz medija su kontradiktorne. Ovo je jedan od većih incidenata u Turskoj, gdje je izvršen atentat na ambasadora Rusije u Turskoj. Sve se desilo na izložbi fotografija koju je ambasador otvorio”, kazao je Bojadžić.

Naziv izložbe je bio “Rusija u očima Turaka”, a Bojadžić je opisao slijed događaja koje mu je prenio kolega novinar, očevidac atentata.

“Atentator je bio uredno obučen, prišao je iza ambasadora. Prvo je pucao u vis, a onda je pucao u leđa ambasadora. Ono što je javljeno, novinar Huryyeta je kazao da su se čule riječi na nejasnom turskom jeziku: ‘Vi ubijate nas u Siriji, mi ovako vama vraćamo'”.

Te su riječi čule kolege novinari prisutni u sali, kazao je Bojadžić, dodavši da je ambasadorov život ugrožen, a da su na mjesto dešavanja došli turski ministar vanjskih poslova i ministar sigurnosti.

U međuvremenu, u Istanbulu se igra derbi Fenerbahce – Genclerbirligi, ekipa iz Istanbula i Ankare, a zbog nedavnih dešavanja u Istanbulu, upravo tokom trajanja fudbalske utakmice – taj događaj je označen kao sigurnosni izazov.

Niko od zvaničnika se još nije oglašavao, informacije kruže po društvenim mrežama, a kako Bojadžić tvrdi: “Situacija niti smrdi, niti miriše. Niti je vino, niti je voda, a sve oči i uši su uprte ka Ankari”.

“Ministar sigurnosti nije želio razgovarati sa novinarima. Društvene mreže ograničeno izvještavaju, a uvijek poslije ovakvih situacija se čeka krizni štab. U narednih sat vremena će se čekati da se oglase. U Ankari to još niko nije uradio”, kazao je Bojadžić za N1.

Da li je iko preuzeo odgovornost za atentat na ambasadora Rusije u Ankari?

“Kod ovakvih incidenata i događaja se ne preuzima odgovornost. Špekulacije postoje. Iza zavjese se tvrdi da bi to mogao da bude neko od radikalnih islamista, koji je involviran u Siriji. Možda je ubačen neko sa strane, ili neko ko je neprijatelj Turske. Erdogan je u odličnim odnosima sa Putinom, ali ima ljudi kojima nije stalo da u Turskoj bude lijepo”, kazao je sagovornik.

Za kraj, kazao je da u Turskoj nikada ne znate šta se može deseiti, ali da ovaj događaj nije nije očekivao.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.