Zečević za N1: Turskoj i Rusiji potrebne radikalne promjene

Vijesti 19. dec 201622:21 > 22:23
N1

Berko Zečević, vojni analitičar govorio je za N1 u Dnevniku u 22 o napadu koji se desio u Turskoj, gdje je izvršen atentat na ruskog ambasadora u Ankari, Andreija Karlova.

“Situacija je sada mnogo kompleksija. Rusija je uključena samo u sirijsko ratište, a mi ne znamo ko stvarno stoji iza ovog napada. Ne znamo pozadinu, i ne znamo ko je instuirao napad”, kazao je.

Vjeruje da će Rusija sada proširiti svoj utjecaj i van Sirije, ali da će se ići u smijeru da se prekine praksa pojedinih zemalja u finansiranja pojedinih pokreta, pogotovo u Siriji i Iraku.

“Doći će do kompleksnog stanja. To nije ohrabrujuće. Gledano sa stanovišta Turske, tamo se intenziviraju terorističke grupe. Napad je izvršio policajac, to govori o ozbiljnoj infiltraciji, što će zahtijevati radikalne promjene unutar sistema”, tvrdi Zečević.

Kako će to sve utjecati na odnose Rusije i Turske, obzirom na situciju da je ruski veleposlanik ubijen na tlu Turske?

“Kada je ugrožena nacionalna sigurnost Rusije, automatski je ugrožena i sigurnost Turske. Predsjednici Erdogan i Putin su svjesni kompleksnosti, i mislim da neće dovoditi do pojačanih mjera, nego će gledati kako da odgovore na ovaj akt”, kazao je Zečević za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.