Šolaja: Napadi znak rastuće anarhije u međunarodnom poretku

Vijesti 20. dec 201608:50 > 09:06
N1

Direktor Centra za međunarodne odnose Banjaluka Miloš Šolaja bio je gost Novog dana gdje je komentarisao jučerašnji atentat u Ankari i napad u Berlinu.

Politički analitičar Šolaja je rekao kako je ovaj crni utorak na neki način specifičan znak rastuće anarhije u međunarodnom poretku.

U Ankari imamo i političke poruke, ali ostaje činjenica da su se svi ogradili od toga pa i od policajca koji je izvršio atentat. Prema tome, mnoge stvari su nejasne, pa i situacija u vezi Alepa, ukazuju na drastične promjene u međunarodnom poretku. Alep pokazuje i kuda može da ide međunarodna zajednica, da li opada želja da se međunarodna saradnja podigne na što viši način. Odgovori bi trebalo da pokažu da li će se sa anarhijom obračunavati države među sobom“, istakao je.

O tome koje su poruke čelnika svjetskih sila je rekao: “Za sada se ide u tom pravcu da se redefinišu odnosi moći. Rusiji je potrebna Turska i obratno. Migrantska kriza je pokazala da su države na jugoistoku Evrope morale da budu okrenute same sebi“.

Naveo je i kako predupozorenje na narušavanje bezbjedonosne situacije pred novogodišnje praznike nije samo rutinsko i da države moraju biti organizovanije.

Na Bliskom Istoku u kojem sve gori, zaista je potrebno uspostaviti taj red među državama da bi se moglo znati ko koga napada i zašto. Broj učesnika akata sve više raste tako da se mora uspostaviti red. Postoji jako mnogo anarhije u dosta službi i upozorenja u BiH bih shvatio mnogo ozbiljnije nego do sada“, dodao je.

Na pitanje da li se trebaju plašiti građani je rekao: “Mi smo navikli da godinama bojimo situaciju, čineći je ljepšom nego što jeste, pa tako ako institucije ne mogu da prepoznaju sitauciju, građani trebaju da se plaše još više i glasači ili učesnici u političkom procesu moraju da pritisnu, odnosno birokratski izvrše pritisak na institucije sistema“.

Svijet je suočen sa potpuno drugačijim pristupum poretka u kojem se pojavljuje igrač kao ISIS koji kontroliše jedan dio teritorije, a označen je kao teroristički element. Očigledno je da velike sile nisu našle pravi odgovor, da situacija traje i da se obnavlja i da svijet počinje da živi s tim. Svijet mora ozbiljnije da sjedne i kaže kakav poredak može da uspostavi“, dodao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.