Pojačane mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH

Vijesti 20. dec 201617:21 > 18:38
N1

Nakon napada u Ankari, Berlinu i Cirihu pojačane su mjere sigurnosti oko ambasada i rezidencija Turske, Rusije i Njemačke u Sarajevu, potvrđeno iz sigurnosnih krugova.

Iz Predsjedništva BiH stižu izjave sučuti ali i upozorenje – niko nije imun na prijetnje terorizma pa ni BiH.

Odmah po saznanju da su se desili napadi – domaća policijska tijela su reagirala. Pojačane su mjere sigurnosti u glavnom gradu BiH.

Informacije se razmjenjuju sa ostalim policijskim agencijama i na osnovu toga pravit ćemo procjenu u vezi tih ambasada i rezidencija, da li ćemo pojačavati ili smanjivati mjere“, rekao je Mirsad Vilić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH

Reakcije i iz državnog Predsjedništva. Uz izjave sučuti i poruka – niko nije imun na prijetnje terorizma pa ni BiH.

Izgleda da se gubitak jedne cjeline koju je kontrolirao ISIL sada raspada po svijetu kao da ste dobili neku sepsu, to nije više u jednoj kapsuli. Tako da se bojim da će svuda toga bivati sve intenzivnije u vremenu koje je pred nama“, izjavio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH.

Dragan Čović je kazao da ekstremizam ne bira ni vrijeme ni mjesto.

Mi smo ovih dana u tom kontekstu razgovarali kad je riječ o tom pitanju. Mi smo dio tog svijeta, moramo svoju pažnju usmjeriti na sustavan rad, na saradnju sa zemljama okruženja, npa i naše integracijske procese razvijati primarnu u jačanju tih institucija. Ja sam uvjeren da jedino tako se možemo zaštiti od ekstremizma.”

Zaštita podrazumijeva dobru organizaciju, saradnju i razmjenu informacija – jer ni BiH nije imuna na moguće prijetnje.

U BiH postoje ozbiljna upozorenja, ozbiljna, nije to rutinsko pred Novu godinu, da su moguća određena narušavanja kompletne bezbjednosne situacije. A BiH je rovita. Mora se reći – države moraju generalno biti organizovanije, sistematičnije. Saradnja je potrebna. Očigledno da je odgovornost na institucijama samih država”, kazao je politički analitičar Miloš Šolaja.

Za N1 je potvrđeno da SIPA trenutno ne raspolaže saznanjima da je BiH, ili bilo koja država u regiji ili šire, ugrožena od strane radikaliziranih skupina

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.