Ivanić i Vukićević o šokantnom članku u FA

Vijesti 21. dec 201611:45 > 12:15
N1

Britanski analitičar Timothy Less u uglednom američkom časopisu Foreign Affairs objavio je analizu političke situacije na prostoru bivše Jugoslavije.

Sama analiza je veoma šokantna s obzirom da zagovara podjelu prostora, odnosno prekrajanje granica. Između ostalog Less zagovara da se Republika Srpska pripoji Srbiji, dio Hercegovine Hrvatskoj, kao i da se podijeli Kosovo. Cijelu analizu možete pročitati OVDJE.

Član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić je za N1 prokomentarisao navedeni članak.

Najviše volim čitati članke ljudi koji žive daleko i pojma nemaju o ovom prostoru. Šta bih ja volio? Možda ima nekih elemenata zajedništva. Šta je realno? Znam da to potpuno nije realno“, rekao je Ivanić.

Timothy Less je bivši uposlenik britanske ambasade u Skoplju i britanskom konzulatu, a njegovu analizu za N1 je prokomentarisao i ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukićević.

“Neko govori o Brexitu, neko je govorio o svemu što je od interesa za Britaniju. Nemojte da nas oni dijele. Mi ćemo se dijeliti ako se mi budemo htjeli dijeliti. Mi ćemo mi određivati našu sudbinu ako mi hoćemo da bude takva sudbina. Ne treba nama niko dijeliti lekcije i savjete. Mi imamo probleme, ne treba bježati od toga. Možda to nije zlonamjerno od autora, ali to rješavanje problema mora uključiti sve nas, ljude koji vode zemlje. Ne može to tek tako. To možda za nekoga jeste rješenje, ali to je rješenje o kojem mi trebamo odlučiti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.