Sharif- Zvizdić: Unaprijediti odnose u oblasti ekonomije

Vijesti 21. dec 201612:00 > 12:15
N1

Premijer Islamske Republike Pakistan Nawaz Sharif nalazi se u službenoj posjeti Bosni i Hercegovini, a danas se susreo sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Zvizdić je kazao kako je Pakistan dokazan i iskren prijatelj naše zemlje i da je to zemlja koja je pomogla BiH u brojnim sektorima u posljednjih 25 godina, kao i da je podržala integritet i suverenitet naše zemlje.

Izražavajući našu zahvalnost, konstatovali smo da se nalazimo u poziciji da je potrebno dodatno unaprijediti naše odnose u oblasti ekonomije i razmjene. Naša trgovinska razmjena je počela rasti u posljednjih 12 mjeseci i nekoliko sektora smo označili kao potencijale u saradnji između Pakistana i BiH“, rekao je Zvizdić.

Sektore poljoprivredne, tekstilne i namjenske industrije vidimo kao sektore velikog potencijala za međunarodnu ekonomsku saradnju. U tom smislu će brzo biti potpisani sporazumi koji će ojačati našu ekonomsku saradnju i počet će sa radom zajednička komisija za kooperaciju između Pakistana i BiH koja će definisati sektore koji imaju najveći potencijal“, dodao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Naveo je i kako će vrlo brzo doći biznismeni iz Pakistana u BiH, kao i da je pozvao predstavnike sektora poljoprivrede iz Pakistana da prisustvuju Sajmu privrede u Mostaru koji će se održati u aprilu iduće godine.

Ovu posjetu pakistanskog premijera smatramo značajnim podsticajem u razvoju naših novih ekonomskih odnosa i potvrdom naše kvalitetne bilateralne saradnje“, istakao je.

Sharif je kazao kako je velika čast biti u prelijepom i historijskom gradu Sarajevu i da je počašćen što se nalazi tu.

Mi predstavnici Pakistana cijenimo sve napore koji se ulažu u odnose između naših zemalja. Posjete daju novu dinamiku razvoja između naše dvije zemlje“, istakao je premijer Islamske Republike Pakistan.

Tokom sastanka smo razgovarali i o ekonomskim pitanjima u svjetlu energetske krize sa kojom se Pakistan suočava i ono što Pakistan radi da prevaziđe ovu krizu. Postoji mogućnost saradnje u sektoru hidropotencijala i sektoru koji se odnosi na termoelektrane“, dodao je.

Zaključili smo da BiH bilježi napredak u drvnoj i tekstilnoj industriji i da posjeduje veoma vitalan poljoprivredni sektor. Postoje potrencijali za unapređenje i ovoj oblasti“, istakao je.

Sharif je naveo i kako je potpisan sporazum o ukidanju viza za osobe koje posjeduju diplomatske pasoše, a najavio je i skorašnje potpisavanje niza drugih sporazuma.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.