Kako bi izgledala BiH i Balkan po Timothyju Lessu?

Vijesti 21. dec 201617:37 > 17:42
N1

Velika Srbija, Albanija i Hrvatska - rješenje je za trajni mir, tvrdi Timothy Less u svojoj analizi koju je objavio u uglednom američkom časopisu Foreign Affairs.

Američka ambasada tvrdi – to je lični stav autora i nema veze s vanjskom politikom SAD-a. No, ima i onih koji navode u časopisu za političare i diplomate ne shvataju olako, ako se zna da na taj časopis značajan uticaj ima službeni Washington.

Ovako bi izgledao novi, Lessov, Balkan. Republika Srpska bi se, prema Lessu, mogla pripojiti Srbiji, a dijelovi sa hrvatskom većinom mogli bi postati dio Hrvatske. Autor, međutim, ne pominje šta bi se dogodilo sa ostatkom Bosne i Hercegovine, kao ni koliko na ovaj tekst ima uticaj službena američka politika. 

No, Timothy Less ne preza mnogo, te predlaže vraćanje dijela Kosova Srbiji, s tim da bi ostatak pripao Albaniji, koja bi mogla da prigrli dio Crne Gore. Također, jedan scenarij predviđa i da Crna Gora pripadne Srbiji.

“I u trećem, konačnom razdoblju, treba se omogućiti secesija tih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije”, navodi on.

Autor teksta primjećuje da je Bosna i Hercegovina najslabija zemlja u regiji, za razliku od homogenih država u okruženju, poput Srbije i Hrvatske, koje napreduju. Također kaže da je Brisel doživio udar na svoj autoritet održavanjem referenduma o Danu Republike Srpske.

Less proziva i Sjedinjene Američke Države, koje, kaže, moraju završiti posao koji su započele na Balkanu.

“Ovakvo rješenje jeste komplikovano ,međutim odvajanje umjesto prisilnog suživota eliminirat će rizik od ponovnog sukoba”, tvrdi Less.

Državni vrh Bosne i Hercegovine ne pridaje veliku važnost ovakvim analizama, smatrajući ih nerealnim.

“Najviše volim čitati članke ljudi koji žive daleko i koji nemaju pojma o ovom prostoru. To nimalo nije realno”, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

“Neka pišu o Brexitu, o svojim problemima. Neka nas oni ne dijele”, kazao je Stanimir Vukićević, ambasador Republike Srbije u Bosni i Hercegovini.

Autoritet EU na ovim prostorima u posljednjih nekoliko godina ozbiljno je uzdrman, piše Foreign Affairs. Zamjera se evropskim diplomatama to što dvije godine nisu uspjele riješiti krizu u Makedoniji. Zato, navodi se u članku, Washington treba prihvati ponudu Albanaca za federalizacijom Makedonije i zahtjev Hrvatske za uspostavom trećeg entiteta u BiH. Za razliku od političara, dio akademske zajednice pisanje Foreign Affairsa ne smatra beznačajnim, ako se u obzir uzme činjenica da se radi o uglednom časopisu, na koji uticaj ima službeni Washington.

“To je vjerovatno ispitivanje trena da se vidi kako bi na to reagirale snage koje oni podržavaju, ili namjeravaju da podržavaju. Takva politika koja bi izazvala novi veliki haos na Balkanu”, kazao je za N1 akademik Muhamed Filipović.

Treba znati da autoru teksta Timothyju Lessu nije nepoznata situacija na ovim prostorima. Svojevremeno je bio šef britanskog konzulata u Banjaluci, a služio je i kao politički sekretar britanske ambasade u Skoplju. Less je, između ostalog, studirao politiku u Školi slavenskih i istočnoevropskih studija u Londonu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.