Reakcija britanske ambasade na analizu Foreign Affairsa

Vijesti 22. dec 201611:49 > 11:56
N1

Američki časopis Foreign Affairs objavio je analizu političke situacije na prostoru zemalja bivše Jugoslavije, a tekst je jučer u Bosni i Hercegovini izazvao brojne reakcije, a komentirali su ga i u Ambasadi Velike Britanije u Sarajevu.

 Naime, autor teksta je Timothy Less, inače bivši uposlenik Britanskog konzulata u Banjaluci. Kako je za N1 rekao britanski ambasador u BiH Edward Ferguson, Lessovi stavovi nemaju nikakve veze s razmišljanjima Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

”Ovo su stavovi bivšeg uposlenika koji više ne radi za Vladu Ujedinjenog Kraljevstva. Ova analiza prepuna manjkavosti ni na koji način ne predstavlja razmišljanja Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Ujedinjeno Kraljevstvo je snažno posvećeno suverenitetu, teritorijalnom integritetu i političkoj nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao i drugih zemalja u regionu. Nema prekrajanja granica na Balkanu“, kazao je Ferguson za N1.

Podsjećamo, u Lessovoj analizi između ostalog se navodi da treba omogućiti secesiju nekih teritorija od postojećih država i spajanje sa matičnim zemljama, možda u početku kao autonomne regije. “Hrvatski entitet” u BiH će se spojiti s Hrvatskom; Republika Srpska i sjever Kosova sa Srbijom; Preševska dolina, zapadna Makedonija i najveći dio Kosova s Albanijom. U međuvremenu, Crna Gora, koja može ostati bez albanske enklave, mogla bi ostati nezavisna ili spojiti se sa proširenom Srbijom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.