Biskup Komarica: Blagdan nije u iću i piću

Vijesti 23. dec 201611:10 > 11:12
Anadolija

Biskup banjalučki Franjo Komarica danas je u Božićnoj poruci čestitao je Božić i Novu godinu svim članovima biskupije, bilo da su u svom rodnom kraju ili prisilno izvan nje, ne odustajući od svoje želje i svoga prava da se u njega opet vrate i ostanu u njemu slaviti najradosniji kršćanski blagdan kao i svim drugim ljudima dobre volje.

“Zazivam za sve Vas Božji blagoslov”, rekao je Komarica, te je čestitao Božić i svima koji ovaj praznik slave po starom julijanskom kalendaru.

Komarica je istakao da vjeruje da većina članova njegove biskupske zajednice, dobro poučeni od svojih roditelja i predaka, i duhovnih pastira, dobro zna da je “pravi sadržaj Božića ne u bogatoj Božićnoj trpezi, u iću i piću ili u materijalnim Božićnim darovima, u prolaznom sjaju i površnom luksuzu, nego je u duhovnoj radosti i duševnom miru, u pomirenosti sa samim sobom, s Bogom i sa svojim bližnjima”.

Naglasio je da ko sadržaj i poruku Božića želi razumjeti ispravno i potpuno “taj će se morati pozabaviti s osobom Isusa Krista”.

“Tko Božić i božićnu poruku želi ispravno shvatiti, taj mora Isusa upoznati i u događajima iz njegovog javnog djelovanja kada se on obraća najsiromašnijima, prezrenima i odbačenima, javnim grešnicima, gubavcima, bolesnicima i kad svima njima pruž ruku milosrđa i pomoći ozdravljujući ih i podižući ih ispod tereta njihovih životnih nedaća i zala, dajući njihovim životima novu vrijednost, smjer i smisao”, rekao je Komarica.

Dodao je i da taj mora također doživjeti kako toga istog Isusa jedni prihvaćaju, ljube i slijede, a drugi ga zbog njegovih jasnih i radikalnih zahtjeva odbacuju pa i mrze. Iako je Isus prolazio zemljom čineći samo dobro bio je ipak razapet na križ.

Govoreći o položaju katolika u banjalučkoj biskupiji i BiH poslao je poruku političarima.

“Ako držite do sebe i dostojanstva, zašto dostojanstvo ne omogućite svojim sugrađanima? Na temelju nepravde ne možete utemeljivati pravnu državu”, rekao je Komarica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.