Šta je ekipa N1 zabilježila na tursko-sirijskoj granici

Vijesti 23. dec 201619:28 > 19:32
N1

Ekipa N1 protekla dva dana boravi na tursko-sirijskoj granici, u blizini grada Rejhane. Na ovom graničkom prelazu ne prolaze sirijske izbjeglice, ali prolaze ranjenici.

Reporterka Adisa Ibrahimović javlja da je ovu granicu u proteklih mjesec dana prošlo više od 200 ranjenika, od toga 80 djece. Ukupno 18 osoba je poginulo, a svi koji su povrijeđeni – raspoređeni su po turskim bolnicama.

Samo 50 kilometara od ovog mjesta nalazi se Alep, grad nad kojim snage Bashara Al Asada imaju potpunu kontrolu.

U međuvremenu, na ovoj granici javlja se problem ilegalnih prelazaka. Bilo je i sporadičnih pucnjava koje zvaničnici ne žele komentarisati, ali oni koji se nalaze tu trenutno – tvrde da su to pucnjevi upozorenja namijenjeni onima koji ilegalno žele do teritorije Turske.

Adisa Ibrahimović danas je srela brojne izbjeglice koje su došle iz Srije u Tursku, a sada žele nazad. Razloziti su brojni.

“Čekam jutros od 7 da me puste. Majka mi je bolesna, ovdje sam četiri mjeseca već. Zima je, hladno je, ja ni jakne nemam….”

“Iz Alepa smo. Probijali smo se od vojske do vojske da bi bili ovdje. Bili smo pod opsadom, želimo vidjeti svoje porodice”, kazali su nam neki.

Inače, u ovom okruženju se nalaze brojni izbjeglički kampovi. U Gaziantepu se nalaze dva. Jedan broji 40.000, a drugi 20.000 izbjeglica. Teško je ući u njih zbog specijalnih dozvola koje samo izdaje Vlada Turske.

U video prilogu pogledajte šta je ekipa N1 zabilježila nadomak Alepa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.