Dok se susjedi naoružavaju, BiH uništava oružje

Vijesti 24. dec 201617:54 > 17:56
N1

Ne smiruje se regionalna trka u naoružanju. Aktivnije nego ikad - Hrvatska i Srbija modernizuju oružane snage i smjenjuju se u 'pohvalama' - šta će novo kupiti.

Upućeni kažu da svako ima pravo na modernizaciju, a limit u količini oružja još niko nije dostigao. Za to vrijeme, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao vrhovni komandant Oružanih snaga – ne kupuje, niti komentariše.

Ne štede novac, a ni riječi. Ne zveckaju oružjem, ali kupuju. Jedni od SAD-a, drugi od Rusije. Tako bi se, ukratko, mogla predstaviti srbijanska i hrvatska višemjesečna ‘trka’ u modernizaciji oružanih snaga. Čas u Hrvatskoj pričao o haubicama i raketama, čas u Srbiji o MiGovima i tenkovima, onda opet u Hrvtaskoj o popularnim američkim “crnim jastrebovima”.

“Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. (…) No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk”, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske.

Odgovor iz Srbije brzo je stigao. Ministar Dačić zapitao se zašto se neko plaši “letećih kanti iz Rusije”, a i ministar Vulin ima nedoumica.

“Država Srbija je neutralna zemlja. Mi ne možemo da računamo da će nas bilo ko zaštiti osim nas samih. Mi zato imamo i razlog i opravdanje i potrebu da razvijano svoje vojne kapacitete i da ojačavamo svoju vojsku jer mi vojnih saveznika po svojoj volji nemamo. Ali Hrvatska ima sve vojne saveznike ovoga sveta. Koga namerava da napadne sa tim oružjem, protiv koga joj treba to oružje. Pretpostavljam da neće napadati članice NATO pakta”, kazao je Aleksandar Vulin, ministar u Vladi Srbije.

Nebo Srbije ‘čuvaće’ šest ruskih MiG-ova nakon remonta vrijednog 185 miliona evra. Nebo Hrvatske, po svemu sudeći, ‘štitiće’ američki “crni jastrebovi”. Za to vrijeme Bosna i Hercegovina praktično se bavi ‘razoružavanjem’ ako se zna za značajan višak zaostao iz rata. Kupovalo se nije. Osim političkog i nacionalnog konsenzusa za kupovinu je potreban i novac.

“Naravno ne možemo očekivati da ćemo mi u 2017. i 2018. napraviti veliki iskorak, ali u sljedećih deset godina napravićemo kkvalitetan plan kako bi se i modernizirale Oružane snage”, kazala je Marina Pendeš, ministarka odbrane BiH.

Bh. oružane snage raspolažu oružjem i opremom koja je naslijeđena još od entitetskih ministarstava odbrane. To je mahom zastarjelo naoružanje, posebno municija.

“Nama ne predstavljaju u ovom momentu po mom mišljenju ni Srbija ni Hrvatska, ali postoji Opšti ugovor o balansu snaga i u skladu sa tim sasvim prirodno je da u nekom momentu svaka zemlja nastoji da zanovi svoje oružje i municiju. Mi bi morali da izdvojimo dio sredstava za modernizaciju Oružanih snaga, a ne samo puko bitisanje ljudi koji se nalaze u kasarnama”, kaže Berko Zečević, vojni analitičar.

Između država regiona postoji nadzor i inspekcija. Istina je da limit u količini oružja još niko nije dostigao. No, dok se Srbija i Hrvatska po naoružanju ‘balansiraju’ vrhovni komandant Oružanih snaga Bosne i Hercegovine – tročlano Predsjedništvo – još brine o uknjižbi vojne imovine radi aktiviranja Acionog plana za članstvo u NATO-u.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.