Tikveša: Neće biti bolje sve dok je ugalj jeftiniji od plina

Vijesti 26. dec 201618:28 > 18:49
N1

Gost Dana uživo bio je Rijad Tikveša, predsjednik Udruženja za zaštitu okoliša, prirode i zdravlja koji je kazao da su se mjere "par-nepar" pokazale kao djelimično rješenje.

Djelimično se mjera ‘par-nepar’ pokazala kao rješenje zbog procenata čestica u zraku tokom jučerašnjeg dana. Međutim, s obzirom da je u Sarajevu, u ovoj kotlini, veliki oblak stvoren i u koji upumpavamo svakodnevno zagađanje, nemoguće je odjednom riješiti problem. Cilj nije bio da se smanji zagađenost nego da se smanji rast zagađenja. Kod nas nisu samo automobili problem. Problem su i sagorijevanje uglja, drveta peleta, a najveća greška je napravljena prije nekoliko godina kad je došlo do poskupljenja plina“, istakao je.

Nadam se da ćemo kroz izradu Akcionog plana napraviti strategiju i plan kako da se ide dalje sa rješenjem. Mora se napraviti rješenje, pa i to da ljudima bude jeftinije grijanje. Odnosno, sve dok je ugalj jeftiniji od plina neće biti bolje“, dodao je.

Kazao je i kako je problem rješavanja zagađenosti dugotrajan problem te da ga trebamo početi raditi odmah.

Već sada trebamo početi raditi kako bismo u narednih 10 godina mogli smanjiti emisije. Pored mjera ‘par- nepar’, moglo bi biti uvedeno i to da se ulice operu u ranim jutarnjim satima“, istakao je.

U Skoplju se počelo sa prskanjem ulica kalijum-magnezijum acetatom koji smanjuje štetne PM 10 čestice koje su prisutne kod nas. Na pitanje da li bi to bilo rješenje je odgovorio: “Bilo bi to jedno od rješenja, ali nije kompletno rješenje“.

O tome da li ljudi mogu promijeniti svijest kada je u pitanju zagađenost je rekao: “Teško je probuditi pozitivne navike kod ljudi. Podsjetiću na drugu situaciju, odnosno kad je bio štrajk GRAS-a. Tada sam vozio automobilom od stanice do stanice i nudio sam ljudima da ih povezem, no oni su sa strahom gledali na to. Moramo imati više komšijske solidarnosti. Iako je sada ukinuta mjera ‘par-nepar’, sjedite s kolegom u automobil jedan dan, drugi dan neka on ide s vama i tako ćete smanjiti emisiju za pola“.

Istakao je kako i izgradnja problem, kako na mjestima predviđenim za to, tako i na zelenim površinama.

Pozivamo se na Pariz, odnosno da su tamo vlasti uvele sistem ‘par-nepar’, ali oni tamo su uveli i da javne zgrade, kompanije, nove zgrade moraju imati ili solarnu elektranu ili zeleni krov, međutim kod nas se sve radi stihijski“, naveo je te zamolio građane koji zbog svog posla duže budu vani da koriste zaštitne maske sa filterom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.