Crnadak za N1: Dodik nije tražio vizu posredstvom MVP-a

Vijesti 26. dec 201622:39 > 22:50
Snapshot BBC

Entitetski predsjednik Milorad Dodik večeras je kazao da mu je Ambasada SAD-a u Sarajevu odbila zahtjev za diplomatsku vizu za odlazak na inauguraciju novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

On je gostujući u programu Radio-televizije Republike Srpske pojasnio da je zahtjev odbijen uz obrazloženje ”da tamo ne ide kao predstavnik Bosne i Hercegovine”.

Kako je za N1 večeras ispričao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, Dodik vizu posredstvom ovog Ministarstva – nije ni tražio.

”Gospodin Dodik u ovom slučaju američku vizu nije tražio posredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH što nije ni obaveza nosioca diplomatskog pasoša. Očigledno se ambasadi obratio direktno. Ostalo ne mogu komentirati”, kratko je za N1 kazao Crnadak.

Podsjećamo, ministar je danas rekao da predsjednik Republika Srpska Milorad Dodik nije ni dobio zvaničan poziv američke administracije da prisustvuje inauguraciji novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

“Dodik nema poziv od zvanične administracije. Jedini način da dobije zvanični poziv od administracije SAD-a je bio putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, što se nije desilo“, rekao je Crnadak.

Crnadak je ocijenio da je Dodik prvobitno objelodanio informaciju o navodnom pozivu za inauguraciju na dan kada su u Banjaluci bili protesti sindikata, kako bi skrenuo pažnju javnosti s tog događaja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.