Hadžibeganović: Neplanska gradnja veliki uzrok zagađenosti

Vijesti 28. dec 201608:45 > 08:58
N1

Iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo obavijestili su da do kraja ovog polugodišta, odnosno do 30. decembra 2016. godine, na snazi ostaju ranije definisane mjere za osnovne i srednje škole Kantona Sarajevo, propisane Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo.

Jučer je proglašena epizoda ‘upozorenje’, a Operativni štab Vlade KS donio je odluku o ukidanju mjere “par-nepar” koja je trajala samo 36 sati.

Gradnja sa sobom nosi mnoge probleme, a ovih dana je povezuju i sa ogromnom zagađenošću. Da li je gradnja uzrok i kako se riješiti zagađenja razgovarali smo sa sudskim vještakom i arhitektom Seadom Hadžibeganovićem.

Počinjemo pričati o problemima tek kada dođu. To je najveći problem Kantona Sarajevo. Gradnja generalno ne doprinosi štetnom zraku, ali nelegalna odnosno neplanska gradnja dovodi do toga. Nelegalni objekti ne planiraju način zagrijavanja, kao ni hlađenja, dok legalni novi objekti prelaze na nove sisteme grijanja gdje nemamo nikakvo zagađivanje zraka“, kazao je Hadžibeganović i dodao da to ne bi trebao biti slučaj u jednom glavnom gradu te da mora postojati strategija zagrijavanja objekata.

Arhitekt Hadžibeganović je istakao da bi toplovod Kakanj – Sarajevo, o kojem se govori u javnosti, bilo teško izvesti jer se radi o veoma skupom projektu koji bi zamijenio trenutnu infrastrukturu.

Sarajevo je specifično i po tome jer u malom prostoru postoje različiti stilovi, različite veličine, boje fasade…

Takozvani incidenti ne moraju nužno biti negativan primjer gradnje. Živimo u gradu s raznovrsnom arhitektorom gdje imamo objekte različitih kultura što Sarajevo čini bogat grad. Naravno, bilo bi suludo dozvoliti da se gradi zgrada moderne arhitekture na Baščaršiji, zato ona i jeste zaštićena zona.”

Gost Novog dana je naglasio da novi objekti stanovnicima velikog grada omogućavaju nova parking mjesta i trgove ispred šoping centara.

Takvi investitori su nam jako potrebni jer nam omogućavaju da lakše živimo. Imamo parkinge, liftove, prodavnice…

Fasade na kućama i stambenim zgradama u gradovima širom BiH su šarene, bez velikog vođenja računa o estetici.

U razvijenim zemljama EU imaju propisi koji kažu da zgrada ne smije biti npr. crvena u određenom dijelu grada. Mnogo gradova jugoistočne Evrope nije reagovalo na vrijeme tokom tranzicije, pa se radilo na način “izlazimo iz sivila i moramo obojiti gradove u šareno”. Od gradova se ne smije praviti Disneyland. Ružna arhitektura loše utječe na svaku osobu, a dobar dizajn popravlja raspoloženje“, rekao je arhitekt Hadžibeganović.

On je kazao da je razmišljao o odlasku iz BiH jer je imao poslovne ponude iz inostranstva, ali je odlučio ostati.

Arhitektura je jako lijepa profesija, a ja je živim 24 sata. Ipak neko mora ostati u BiH i pokušati napraviti promjene. Uživam u svom poslu i pokušavam utjecati na razmišljanje investitora. Volio bih napraviti infrastrukturu svog ureda na način da više izvozimo projekte. Mi smo veoma interesantni EU jer je naša radna snaga jefitnija nego arhitekte u Njemačkoj ili Švicarskoj“, zaključio je Hadžibeganović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.