Ćudić: Koliko zagađenost zraka utiče na zdravlje djece

Vijesti 28. dec 201611:50 > 11:50
N1

Sabina Ćudić, zastupnica Naše stranke u kantonalnoj Skupštini, postavila je na današnjoj sjednici zastupničko pitanje u kojem je pozvala Ministarstvo zdravstva KS i Zavod za informatiku i statistiku KS da dostave statistike koliko je djece ove godine evidentirano da je primalo terapiju zbog respiratornih upala u KS.

“Zadnjih dana u medijima su se pojavile informacije o povećanom broju djece koje su zbog respiratornih upala primorana da primaju i terapije kortikosteroidima. Mislim da je veoma važno da o tome imamo tačne podatke u ovom trenutku, kako bismo ih mogli uporediti sa statistikama u posljednjih pet godina, pa smo od Ministarstva i Zavoda zatražili da nam dostave i te podatke, ako oni postoje”, kazala je Ćudić.

Čini mi se da će te statistike biti presudne važne u donošenju zaključka koliko je visoka emisija PM10 čestica i generalno ekstremna zagađenost zraka u Kantonu Sarajevo u posljednje vrijeme uticala na zdravlje naše djece, i svakako je u interesu javnosti da se one što prije objave. Prvi korak u kreiranju dugoročnih programa za zdravlje djece i prevenciju oboljenja je prikupljanje tačnih statističkih podataka. Politike nasumičnih odluka i neplanskog djelovanja, posebno kada su djeca u pitanju – su neprihvatljive”, dodala je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.