Roditelji očajni: Čekaju na pedijatrijski pregled mjesecima

Vijesti 28. dec 201617:47 > 19:17
N1

Problem nedostatka ljekara u BiH svakim danom dolazi sve više do izražaja. Posebno osjetljiva kategorija društva - djeca - izgleda najviše trpe. Roditelji se žale, a iz Javne ustanove KS poručuju: pedijatara nema dovoljno na tržištu rada.

Tromjesečni sin Melise Bašić, zbog zdravstvenih problema nakon rođenja mora vrlo često biti pod nadzorom ljekara. Minimalno jednom mjesečno a nekad i više puta. Ipak u Domu zdravlja Ilidža, kaže, to je skoro pa nemoguće.

Mi već mjesec i po dana pokušavamo da se naručimo na sistematski pregled, ali ako dobijemo termin on se otkaže, a uglavnom šta rade samo odlažu i odlažu danima, tako da se to već odužilo. I juče smo ponovo zvali i rekli su da nazovemo poslije praznika, to je dva mjeseca pokušavanja da se dobije sistematski pregled“, kazala je Melisa Bašić.

Iz Javne ustanove Dom zdravlja KS kažu problem je složen, drugim riječima to znači da pedijatara jednostvano nema dovoljno.

Uz najbolju volju mi nismo u poziciji da uposlimo pedijatra. Mi kao javna ustanova imamo konkurs koji traje više godina za pedijatra i uz sve napore nismo uspjeli pronaći pedijatra na intelektualnom tržištu rada“, rekao nam je Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Jedan dio kadra ide na specijalizaciju 2017. godine, ali s obzirom da specijazacija traje duže – rješenja na vidiku još nema, jer kako Šarkić kaže, radi se o politici planiranja.

Kada je u pitanju Dom zdravlja Ilidža, odnosno pedijatrijski odjel, redovni zdravstveni pregledi i vakcinacija, kaže idu kontinuirano sa tri pedijatrijska tima.

I ljekari pedijatri, osoblje, su živi ljudi gdje imate pojačana bolovanja, nekada i godišnje odmore, pa su tu specijalizacije – sve su to faktori“, dodao je Šarkić.

Koji očito mogu i utiču na povremeno nezadovoljstvo pacijenata.

“Roditelji su u jako ružnoj situaciji u kojoj praktično dijete nema zdravstvenu zaštitu trenutno, ja se bar tako osjećam. Očajno se osjećam. Želim da moje dijete ima normalnu zdravstvenu zaštitu“, ističe Bašić.

I do kraja dana, odnosno realizacije ovog priloga, dječak s početka priče dobio je vakcinu ali i pregled u Domu zdravlja Ilidža. Iz JU Dom zdravlja KS poručili su i kako je u ovakvim ali i sličnim slučajevima najbitnija formalizacija problema, odnosno žalba u kojoj će biti objašnjen problem, te vlastoručno potpisan. U suprotnom niko ne može reagirati na osnovu tzv. sistema “rekla-kazala”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.