Evo zašto je UKC Tuzla najbolji zdravstveni centar u BiH

Vijesti 29. dec 201617:59 > 18:44
N1

Preko 18.000 operacija u opštoj anesteziji urađeno je ove godine u UKC Tuzla što je za 700 operacija više nego prošle godine. Jedini je centar u državi koji izvodi brojne složene operativne zahvate i radi na konstantnoj edukaciji novog kadra i povećanju novih procedura što donosi i finansijsku dobit.

Preko 3 miliona pregleda i usluga pacijenata ove godine obavljeno je u UKC Tuzla što je za 113.000 više nego prošle godine. Više od 40.000 liječilo se u ovoj ustanovi uz stručan kadar iz svih oblasti.
Nešad Hotić, direktor Ukc Tuzla

“Imali smo dovoljno kvalitetne opreme, lijekova, sanitetskog materijala i hrane za bolesnike, što je jako bitno. Smanjili smo dužinu ležanja sa 6,64 na 6,57 što je u okviru evropskih standarda”, podsjeća Nešad Hotić, direktor UKC Tuzla.

Tuzlanski centar jedini u državi radi uspješno endovaskularne tretmane arterije, aneurizme, tretiranje sten infarkta, implatanciju CRT aparata, hirurško liječenje patološke debljine. Ove godine urađena je 21 transplatacija bubrega, 18 koštane srži, šest rožnice i četiri jetre.

“Klinički centar Tuzla je definitvno lider u transplatacijskoj medicini. U 2016. godini uradili smo najviše transplatacija otkako se transplatacije rade u BiH, a sve eksplantacije radio je tim UKC-a Tuzl”, dodao je Hotić.

Uprava UKC-a tvrdi da za razliku od drugih, nema masovnog odliva kadra kao ni trenutna dugovanja državi jer su se sredstva trošila pametno iako su evidentni milionski dugovi otprije.

“Ne uštede u smislu kvaliteta zdravstvenih usluga, već uštede u smislu rasipanja. Vrlo racionolanog trošenja sredstava. Uspjeli smo povećati broj usluga, ali ne i troškove. Kao u svojoj kući, domaćinski, obezbjediti sredstva”, istakla je Munevera Bećarević, predsjednica Upravnog odbora UKC Tuzla.

Kroz 80 posto donatorskih sredstava urađeni su brojni projekti prošle godine. Naredni planovi su otvaranje operativnog bloka Klinike za dječije bolesti i otvaranje centra za dojku. Kao priznanje za sve postignute uspjehe, UKC Tuzla je proglašen najboljim zdravstvenim centrom u BiH, a to su odlučili sami građani.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.