Savjet pedijatra: Kako zaštititi dijete od virusa

Vijesti 30. dec 201608:58 > 09:16
N1

Zimski period izazov je za zdravlje odraslih, ali pogotovo djece, a o mogućim prevencijama i odgovornom roditeljstvu u Novom danu smo razgovarali sa doktoricom Amrom Junuzović - Kaljić, specijalistom pedijatrom.

O žalbama roditelja da nema dovoljno pedijatara, dr. Junuzović – Kaljić je kazala kako je sve odlika sezone, odnosno period jesen/zima.

U tom periodu je povećan broj obolijevanja i to je uobičajena pojava kad u našoj okolini kola 150 do 200 tipova virusa. Okolnost zimskog perioda je takva da smo zatvoreni u prostorima, manji je boravak vani, a bio je i opasan. S druge strane, djeca koja su u kolektivima, u situaciji su da kapljičnim putem prenose jedni na druge viruse. Dovoljno je jedno ili dvoje da ima cureći nos u kolektivu naprimjer od 30 da kapljičnim putem prenese na druge. Ta povećana frekvencija oblijevanja je razlog povećanog broja djece pedijatru i iz tog razloga su čekaonice prepune malih pacijenata“, istakla je dr. Junuzović – Kaljić.

Na pitanje da li imaju dovoljno pedijatara je odgovorila: “Doslovce su već godinama otvoreni konkursi za pedijatre. Nas nema dovoljno za ovaj broj djece i onaj broj usluga koji pružamo, tako da smo često u situaciji da u jednom radnom vremenu duplo postavljene normative radimo, ali maksimalnim trudom postojećeg broja pedijatara osvajamo taj posao“.

Možda je ta neka kadrovska politika negdje zakazala ranije, u smislu predviđanja broja ljekara koji treba da pokrije broj stanovnika“, dodala je.

Na pitanje zašto nema specijalista pedijatrije u školskim dispanzerima je kazala: “Naravno da će reformski procesi u zdravstvu polučiti određene rezultate, ali ne treba neke stvari odbijati – to je jednostavno proces i početak tog procesa može da bude težak, ali sa raspolažućim kadrom i snagama koje imamo, pružiće se što nedostaje. Zdrastveni sistem je nauka u koji su uključeni stručnjaci iz toga područja i iskustveno smo naučili da ćemo na sve imati primjedbe, a na ono što se iskustveno pokazalo negativno djelovaće se korektivno“.

Specijalista pedijatar je govorila i o prevenciji obolijevanja kod djece.

Savjetodavni rad sa roditeljima je primarno što pedijatar radi i želi da svakoga roditelja pouči šta treba da radi. Što se tiče preventivnog rada, vi ne možete prevenirati širenje respiratornog infekta u zatvorenom prostora. Bitno je što više boraviti na čistom zraku, fizička aktivnost, jer kad se dijete zatrči, ono ima čišćenje disajnih puteva. U zimskim uslovima izuzetno bitna je raznovrsnost ishrane. Prvi skok temperature nije razlog da se ide prema ljekaru, jer tada nemate ni razvijenu kliničku sliku“, navela je.

O tome koliko aerozagađenje može uticati na zdravlje je naglasila: “Naravno da može – bez zraka ne možemo. Kisik je esencija života i kad je smanjena koncentracija kiseonika, sve u organizmu funkcioniše lošije i može da ostavi trajnije posljedice. Izloženost polutantima naravno da štetno djeluje, odnosno otvara se put većem i češćem obolijevanju“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.