Novi zakon PIO: Prosječna penzija veća za 26 posto

Vijesti 30. dec 201609:38 > 10:13
N1

Zijad Krnjić, direktor Federalnog zavoda PIO/MIO, bio je gost Novog dana s kojim smo sumirali proteklu godinu, a pitali smo ga i mogu li penzioneri očekivati redovne penzije u nadolazećoj godini.

Naravno da možemo očekivati redovne penzije. Isplata penzija za decembar će početi 7. januara, a raspored praznika je takav da smo šestog decembra mogli, ali s obzirom da je katolički praznik, nije bilo uredu da katolici ne dobiju penziju kad i ostali. Počet ćemo sa čistom situacijom i penzioneri ne trebaju da se brinu za ovu penziju. Možemo reći da smo 2016. prilično dobro završili, a juče je usvojen naš budžet koji je zakonski pravni uvjet za isplatu penzija. Budžet i plan je osnovan na realnim očekivanjima i trebali bismo očekivati potpuno normalnu dinamiku“, rekao je Krnjić.

O tome kakva je bila protekla godina penzionog sistema je kazao kako je obilježen turbulencijama.

Imali smo prilično tešku godinu. Nažalost, penzioneri su na svojim leđima konkretno to preživjeli, naročito prvi dio godine zbog teškoća u naplati doprinosa klizili smo u deficit. Drugi dio godine je bila konsolidirana situacija. Još jedan od razloga da godinu možemo nazvati turbulentnom je da je pripreman novi Zakon o PIO-u. Zakon je trebao stupiti od prvog januara, ali nije još prošao Dom naroda, tako da je u planu sredinom januara ili februara“, istakao je.

Federalni zavod MIO/PIO je imao najviše primjedbi na visinu početne vrijednosti boda, prema kojem će se definisati visina penzije. Na kraju je bod definisan na 13,60 KM.

Visina penzije po novom Zakonu će se određivati drugačije nego u prethondom zakonu. Sad će se visina penzije određivati na temelju broja bodova koja osoba sabere u svom radnom vijeku. Zbir bodova pomnožen sa tom vrijednošću boda će davati visinu penzija. Početna vrijednost boda je ekononski najznačajniji parametar, dakle ne ide dole nego gore. Naši izračuni govore da se startalo sa previsokom visinom boda. Oni koji su otišli prije više godina u penziju biće u povoljnijem položaju. Trebalo je startati sa nižom vrijednosti od 11,70 koji korespendira sa sadašnjom prosječnom penzijom. Naprimjer, penzija učiteljice koja je otišla prije 15 godina u penziju u odnosu na onu koja je otišla danas, neće biti ista. Penzije će se povećati 26 posto. Postojeći Zakon je kasno promijenjen, trebao je biti promijenjen prije 10 godina. Osobe iz javne uprave i iz bogatih javnih prduzeća imaju previsoke penzije, prenapuhane i mnogi se ravnaju prema njima a ne prema ovima koji imaju penziju od 326 KM. Ovih 400 hiljada ljudi će imati 26 posto veću penziju“, kazao je direktor Federalnog zavoda PIO/MIO.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.