Znate li šta znači UNITIC?

Vijesti 30. dec 201610:49 > 10:53
unitic.ba

Koliko ste se puta dogovorili naći sa prijateljima ispred UNITIC-a u Sarajevu?

Ukoliko živite u blizini centra glavnog grada BiH sigurno ste se mnoštvo puta našli ispred UNITIC-a, pored kojeg su u neposrednoj blizini ‘iznikli’ šoping centri, a također tu se nalazi Parlament BiH kao i crkva na Marijin dvoru.

Međutim, da li ste se ikada zapitali šta zapravo znači UNITIC? Odgovor na ovo pitanje možete pročitati na kraju ovog teksta, a prije toga malo historije…

Veliki dio Sarajlija, starije generacije, dva UNIS-ova poslovna nebodera i dalje zovu ‘Momo i Uzeir‘. Naime, jedan od simbola Sarajeva 20. stoljeća je definitivno legendarni dvojac Momo i Uzeir koji su bili kreatori zlatnog doba sarajevske glumačke scene.

Naime, kad su 1986. godine na Marijin dvoru, u centru Sarajeva, prema projektu arhitekte Ivana Štrausa iz Slovenije, sagrađena dva UNIS-ova nebodera visoka 97 metara sa po 21 spratom nepoznati stanovnik Sarajeva ih je nazvao “Momo i Uzeir”, što je čaršija prihvatila.

I tada, i za vrijeme kad su agresorske snage 1992. godine sa Trebevića granatama zapalile i uništile ove nebodere, i kad su nakon agresije ponovo obnovljeni, Sarajlije ih sa posebnom toplinom zovu “Momo i Uzeir”. Tako, kao malo gdje u svijetu, dvojica velikih prijatelja i glumaca, još za života postadoše i ostadoše neboderi.

Odgovor na pitanje sa početka teksta glasi: Ujedinjena investiciona i trgovačka kompanija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.