Šta će i za koliko će poskupjeti u 2017. godini

Vijesti 30. dec 201610:51 > 10:58
N1

Kako se stara godina bliži kraju, nova polako priprema pogodno tlo za nova poskupljenja, tako već tradicionalno, iz godine u godinu. A tokom cijele godine suočavamo se i sa blagim, tihim rastom cijena - tvrde iz udruženja potrošača.

“Većina trgovaca tvrdi da vrlo često imaju izmjene cijena koje dobijaju iz svojih centrala, da su to male promjene, ali da se ona nekad malo poveća, a nekad malo snizi”, istakla je Gordana Bulić ranije za N1, predsjednica Saveza potrošača u BiH.

Nakon što je Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) 23. novembra odobrila povećanje cijene električne energije, to je samo početak.

Struja

Podsjećamo, FERK je na sjednici odobrio povećanje cijena struje za potrošače Elektroprivrede HZ HB, a povećat će se za kućanstva u prosječno iznosu od 1.45 posto, dok su za kategoriju ostala potršnja cinene niže za 3.04 posto.

Cijene električne energije su promijenjene na prijedlog Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, dok se cijene električne energije Elektroprivrede BiH neće mijenjati, rečeno je na konferenciji za novinare predstavnika FERK-a.

Ranije smo objavili da je Regulatorna agencija za komunkacije potpisala saglasnost na cjenovnike u fiksoj telefoniji.

I ova odluka, kao i odluka o poskupljenju struje stupa na snagu 1. januara. U saopštenju je navedeno da su operateri izvršili usklađivanje cjenovnika, koje su potom dostavili RAK-u na saglasnost.

Agencija je nakon sprovedene analize, dala saglasnosti na izmjene cjenovnika Telekoma Srpske a.d. Banja Luka, BH Telecom d.d. Sarajevo i Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar, sa datumom stupanja na snagu od 1. januara 2017. godine.

Izmjene se odnose na uvođenje jedinstvene cijene za pozive prema fiksnim mrežama u BiH, te definisanje cijena prema drugim mobilnim mrežama u BiH. Cijene poziva prema fiksnim mrežama u BiH koje su definisane od strane operatora iznose od 0,04 KM/min do 0,048 KM/min i niže su od granične cijene definisane Pravilom 67/2012 koja iznosi 0,052 KM/min.

Fiskna telefonija

Na snazi će biti sljedeći cjenovnici fiskne telefonije.

BH Telecom d.d. Sarajevo uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,042 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže BH Telecoma je povećana za 27,27% dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 19,23%. Također, BH Telecom je ukinuo popust na cijene poziva unutar fiksne mreže u periodu slabog saobraćaja (radni dani 19:00 do 7:00, nedelja i državni praznici 00:00 do 24: 00) koji je iznosio 25%.

Telekom Srpske a.d. Banja Luka uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,040 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže Telekoma Srpske je ostala na istom nivou, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH snižena za 23,08%.

Hrvatske telekomunikacije d.d. Mostar uvodi jedinstvenu cijenu za pozive prema fiksnim mrežama u BiH u iznosu od 0,048 KM/min (bez PDV-a). Za korisnike Osnovnog tarifnog paketa, cijena poziva unutar fiksne mreže Hrvatskih telekomunikacija d.d. Mostar je povećana za 37,14%, dok je cijena poziva prema drugim fiksnim mrežama u BiH ostala na postojećem nivou.

Registracija

Izmjene Zakona o sigurnosti saobraćaja BiH, predlagača Ministarstva saobraćaja i komunikacija BiH, a koji je u Predstavničkom domu Parlamenta BiH usvojen u prvom čitanju i o kojem je nedavno obavljena javna rasprava, osim brojnih pooštrenih kaznenih odredbi za nesavjesne vozače omogućit će i uvođenje novine koja bi trebala biti od opće koristi za zdravlje svih stanovnika i okoliš BiH.

Plan je da se uvedu više cijene registracije za starija vozila koja su veći zagađivači okoliša i ekološki neprihvatljiva. U ovom trenutku ne može se kazati kolika će biti razlika u cijeni registracije za vozila koja više ili manje zagađuju okoliš, ali je rekao da će zasigurno biti takva da će stimulirati građa.

Od 1. januara 2017. na području Federacije BiH počet će se primjenjivati Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila koji je propisalo Federalno ministarstvo prometa i komunikacija.

Ovim pravilnikom koji je objavljen u Službenom listu FBiH 28. prosinca 2016. eko test postaje obvezan dio tehničkog pregleda prilikom godišnje registracije automobila, a Pravilnikom je detaljno propisano koje kategorije vozila podliježu eko testu, tko i na koji način obavlja eko test, koje su granične vrijednosti koje svako vozilo mora zadovoljiti, postupak s automobilima koji ne zadovolje test, ali i cijenu koju će za sve platiti građani.

Ako ste vlasnici vozila s benzinskim motorom koji nema katalizator ispušnih plinova, niti lambda sondu za eko test platit ćete 22 KM. Ako automobil na benzinski pogon ima katalizator i lambda sondu, eko test ćete pri registraciji plaćati 32 KM.

Sva vozila koja imaju bilo kakav dizelski motor, a u BiH “dizelaši” dominiraju, platiti ćete 36 KM.

Uvođenjem eko testa registracija vozila u FBiH poskupljuje u prosjeku za 30 KM godišnje, pri čemu većinu naknade za EKO test zadržavaju stanice tehničkog pregleda koje će i vršiti preglede, dok neznatan dio ide u proračun FBiH i županija,kao i stručnim institucijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.