Republika Srpska objavila rezultate popisa stanovništva

Vijesti 30. dec 201611:21 > 11:27
N1

Zavod za statistiku Republike Srpske predstavio je svoje rezultate popisa stanovništva, stanova i domaćinstava obavljen 2013. godine.

Kako je saopšteno iz Republičkog zavoda za statistiku RS – na području ovog entiteta BiH živi ukupno 1.170.342 stanovnika.

Od toga je 82,95 posto Srba, 12,69 posto Bošnjaka i 1,25 posto Hrvata u Republici Srpskoj. 

Interesantno je to da po podacima Republičkog zavoda u RS-u živi manje stanovnika nego što je utvrdila Agencija za statistiku BiH. Naime, prema državnoj agenciji – u RS živi 1.228.432 stanovnika.

Podaci državne agencije i Republičkog zavoda po broju stanovnika u RS se razilaze u 52.060 stanovnika. Također, podaci dvije agencije se mimolilaze kada je u pitanju postotak naroda u RS. Prema državnim rezultatima – u tom entitetu je 81,51 posto stanovnika srpske nacionalnosti.

Podsjetimo na to da je ranije prema usvojenom Zakonu o obradi i objavljivanju rezultata popista stanovništva utvrđeno u tom bh. entitetu da rezultate objavljuje tamošnji Republički zavod za statistiku za tu teritoriju, nakon što Republika Srpska nije priznala rezultate popisa koje je u junu mjesecu objavila Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine.

Od ukupnog broja stanovnika u RS, 598.530 žena i 571.812 muškaraca, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare predstavnika ovog zavoda, koji su objavili rezultate popisa stanovništva, domaćinstava i stanova za Srpsku.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković podsjetila je da je popis u BiH sproveden u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova, te da je Narodna skupština Srpske usvojila Zakon o objavljivanju rezultata popisa stanovništva za Srpsku.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH sproveden je od 1. do 15. oktobra 2013. godine, a RS je odbacila rezultate popisa koje je objavila Agencija za statistiku BiH, jer nisu vjerodostojni.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.