Podignuta optužnica za ratni zločin na području Orašja

Vijesti 30. dec 201612:26 > 12:27
N1

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv devet osoba koje se terete za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Optužnica je podignuta protiv Đure Matuzovića (1952.), Ive Oršolića (1952.), Tade Oršolića (1960.), Marka Dominkovića (1962.), Jose Nedića (1956.), Marka Blažanovića (1955.), Mate Živkovića (1964.), Ante Živkovića (1969.) i Stjepe Đurića (1965.).

Svi oni su državljani BiH i Hrvatske.

Terete se da su od druge polovine aprila 1992. godine do jula 1993. godine, za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba koji je trajao i na širem području općine Orašje, kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, Vojne policije i policijskih struktura kao i stražara u logorima i zarobljeničkim centrima, Srednjoškolskom centru u Orašju i OŠ ”Donja Mahala”, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su za vrijeme obavljanja dužnosti u okviru svojih ovlaštenja učestvovali u progonu stanovništva srpske nacionalnosti s područja Orašja na nacionalnoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava te da su na taj način počinili krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

Tužilaštvo BiH će u ovom predmetu krivicu optuženih dokazivati pozivanjem oko 142 svjedoka i vještaka te prilaganjem obimnog materijalnog dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.