Crnadak: Zašto je Nebojša Radmanović podržao stranog sudiju?

Vijesti 30. dec 201613:20 > 13:25
N1

Ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak, danas je u Banjaluci održao novogodišnju pres konferenciju na kojoj je govorio o planovima za narednu godinu, te aktuelnim pitanjima.

Crnadak je kazao da BiH u 2017. čeka mnogo posla, a prioriteti ostaju isti uz još veće napore da regionalna saradnja sa susjedima, posebno u trouglu Hrvatska-Srbija-BiH bude što konkretnija, snažnija i od što veće koristi za ljude u sve tri zemlje.

Fokusirat ćemo se na evropski put i na to da Vijeće ministara i mi predstavnici iz RS-a koji je predstavljamo uradimo što više za RS i nadam se da ćemo doći u poziciju da svako radi svoj posao i budemo posvećeni svojim institucijama na nivou RS i BiH i da bude što manje svađe i konflikata.

Ministarski sastanak u Banjaluci je najveći međunarodni politički događaj u protekloj godini i ja sa ponosan što smo to napravili takav skup sa 10 ministara vanjskih poslova uz Johannesa Hahna, kazao je Crnadak.

Uradili smo veliku promociju RS, Banjaluke i BiH.

Crnadak je iskoristio priliku da prokomentariše dokument iz 2011. godine kada je srpski član Predsjedništva BiH, Nebojša Radmanović, glasao i potpisao imenovanje stranog sudije u Ustavnom sudu BiH.

Ja kao predstavnik RS-a u Vijeću ministara BiH želim podržati stav predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, odnosno da ne podrži dolazak novog stranog sudije u Ustavni sud BiH“, rekao je Crnadak i nastavio:

Dok je PDP u Zajedničkim institucijama nikada više strane sudije neće dobiti podršku za Ustavni sud BiH. Pozivam Radmanovića da javno objasni šta je bio interes Republike Srpske da on lično glasa i potpiše odluku 2011. godine i da dodatni legitimitet stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH. Javnost zaslužuje znati čime je bio vođen tadašnji srpski član Predsjedništva BiH“, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH.

Crnadak je odgovorio i na pitanje o odluci Senata Univerziteta u Sarajevu o neodržavanju nastave i ispita za vrijeme džuma namaza.

Ta odluka je katastrofalna. To je spajanje države i religije, odnosno islamske vjerske zajednice. Protiv toga sam i mislim da je to u funkciji imidža BiH. Nadam se da će ta odluka biti promijenjena.”

On je za početak 2017. godine najavio sjednicu Vijeća ministara BiH i Vlade Srbije, kao i Vlade Republike Hrvatske.

U kontaktu sam sa Stierom i Dačićem. Dogovor je da te sjednice budu konkretne, da se odnose na pitanja koja su od značaja za svakodnevni život građana BiH, Srbije i Hrvatske.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.