Reakcije na rezultate popisa u RS-u

Vijesti 30. dec 201617:37 > 19:04
N1

Zavod za statistiku Republike Srpske objavio je rezultate popisa prema kojima u ovom entitetu živi milion 170 hiljada i 342 stanovnika. To je blizu 58.000 stanovnika manje u odnosu na rezultate popisa koje je ranije objavila Agencija za statistiku BiH. Može li ovo biti povod novih političkih svađa u godini pred nama?

Zavod za statistiku Republike Srpske – rekao je svoje. Šest mjeseci nakon što je Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine objavila zvanične rezultate popisa stanovništva i tri godine nakon što je popis i obavljen – stižu druge brojke. Prema njima u Republici Srpskoj živi milion 170 hiljada i 342 stanovnika. U odnosu na podatke državne Agencije – 58 hiljada manje.

“Mi smo u cijelom proteklom periodu zastupajući metodologiju popisa koja je provođena na terenu i u skladu sa zakonom upozoravali da je prepopisan popriličan broj lica.Tako da se cifra kreće u tom smjeru, što znači – to je za Republiku Srpsku manje oko 58 hiljada stanovnika”, kazala je Radmila Čičković, direktorica Zavoda za statistiku RS.

To je broj oko kojeg je mjesecima ranije bilo sporenja. I to je broj nerezidentnih stanovnika koji iz Republičkog zavoda, tvrde, neće priznati. No, u državnoj Agenciji podsjećaju da je popis urađen, a rezultati objavljeni, u skladu sa međunarodnim standardima i metodologijom – što je EUROSTAT i potvrdio.

“Mi u principu nemamo komentara samim tim što mi ne znamo šta su objavili i ne znamo na osnovu čega su objavili. Jedini priznati, odnosno validni podaci, koje je potvrdio i EUROSTAT i Međunarodna monitoriing misija, rezultati poposa su oni koje je Agencija objavila 30. juna ove godine. Urađeni su u skladu sa međunarodnim standardima”, istakla je Mirsada Adembegović, portparolka Agencije za statistiku BIH.

Obzirom na 58 hiljada manje stanovnika, izmenjeni su i drugi podaci u Republici Srpskoj koje je objavio Zavod ovog entiteta.

“Od ukupnog broja stalnog stanovništva Republike Srpske – Bošnjaka je – 148.477 ili 12,69 posto, Hrvata – 26.509 ili 2,27 posto, Srba – 970.857 ili 82,95 posto”, otkrila je Dara Petković, Zavod za statistiku RS.

Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić kazao je da je objavljivanje entitetskih rezultata suprotno zakonu. Ustvrdio je da je sve sa cilljem da Bošnjaka i Hrvata bude što je moguće manje na prostoru Republike Srpske.

Hoće li broj od 58 hiljada stanovnika – nepostojećih za Republiku Srpsku, a postojećih za Bosnu i Hercegovinu biti novi povod političkih svađa i hoćemo li zbog toga pasti na prvom praktičknom testu Mehanizma koordinacije i EU Upitnika, nadležni zbog prazničnih dana nisu mogli komentarisati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.