Na šta je Bosna i Hercegovina trošila novac u 2016?

Vijesti 31. dec 201608:51 > 05. jan 2017 14:32
N1

Bosanskohercegovačke institucije mogu se ''pohvaliti'' dugim spiskom interesantnih troškova u godini na izmaku. O zanimljivim izvodima iz javnih nabavki mogli ste čitati svakodnevno, a neke stavke ipak se izdvojile.

Nije više nikakva vijest da u Bosnu i Hercegovinu stiže neko novo luksuzno vozilo na dispoziciju nekom od ovdašnjih funkcionera. Pažnju sve rjeđe obraćamo i na stotine hiljada maraka koje država troši na pranje i održavanje ”divljih zvijeri” iz svojih voznih parkova. Kao da je novac u tako velikim iznosima ovdje prežaljen, pa ljude mnogo više ”vesele” vijesti o manjim, često teško shvatljivim kupovinama.

Tako smo prije nekoliko mjeseci svjedočili kupovini daljinskog upravljača za rampu ispred zgrade Predsjedništva BiH, a ista institucija najčešće je postujući zakone, javnost informisala o nabavkama koje su potom često znale biti izvrgnute ruglu.

Posebno su se građani ove zemlje bunili na vijest o svečanom otvorenju trotoara ispred zgrade Predsjedništva. Nije poznato da li je i koliko novca utrošenju na ceremoniju, ali ranije je saopćeno da je za adaptaciju pločnika izdvojeno cijelih 360.000 maraka.

Organizacija službenih putovanja i kupovina avio-karata Predsjedništvo je koštala 274.000,00 KM. Na zamjenu sigurnosne brave potrošeno 1.500 KM, dok je na Ćilime i staze sa držačima” potrošeno 49.600,00 KM. Stolnjaci sa nadstolnjakom i salvetom su plaćeni 800,00 KM, a lusteri 1.700, 00 KM. Audio – video oprema za potrebe održavanja sastanaka i konferencija za medije je koštala 35.000,00 KM.

Dodikov kabinet za nabavku cvijeća više od dvadeset hiljada maraka

Kabinet Predsjednika bh. entiteta Republika Srpska u protekloj godini na nabavku cvijeća i cvijetnih aranžmana potrošio je čitave 23.000 maraka, dok je ista institucija za nabavku odlikovanja potrošila 115.000 maraka.

Narodna skupština eniteta Republika Srpska u 2016. godini izdvojila je 35.000 maraka za nabavku ženske i muške službene odjeće. a svježa su sjećanja na pepeljaru koju je Vlada RS-a 2015. godine platila 1.200 maraka, kantu na koju je potrošeno 1.700 maraka ili ručak od 230 KM za Vladu Unsko-sanskog kantona.

Grad Mostar u protekloj godini je za nabavku polica za pisarnu i namještaja za čajnu kuhinju potrošio 6.000 maraka dok je ista institucija jednak iznos potrošila i za izradu i postavljanje svjetleće reklame – putem direktnog sporazuma. Grad je na nabavku dodatne opreme za jedno terensko vozilo također izdvojio 6.000 maraka.

Parlamentarna skupština BiH je na nabavku info pultova potrošila skoro 10.000 maraka, a na aplikativno rješenje za info pultove dodatnih 5.000. Trošilo se i na hotelski smještaj, nabavku računarske opreme, licenciranih programa za kompjutere, telefonske račune, osiguranja radnika i vozila, seminare, avionske karte, automobile i sve što uz njih ide, edukaciju…

O javnim nabavkama nedavno smo u programu N1 televizije razgovarali s Mervanom Miraščijom, projekt menadžerom Fonda otvoreno društvo Bosne i Hercegovine.

Mnogo je slučajeva poput nabavke vozila za Općinu Goražde kada se kupilo vozilo malo ispod 50.000 KM, što je donji prag, jer se preko 50.000 objavljuju i to je prošlo bez uvida javnosti. Zatim tu je i modernizacija Univerziteta na Palama, nabavka od 10 miliona KM, a odgovor Ministarstva prosvjete RS-a je bio da se ponuđač koji našim sredstvima modernizuje se protivi dostavljanju postupaka. Tu je i nabavka kompjuterske opreme za Ministarsvo sigurnosti ili nabavka automobila Parlamentarne skupštine,“, rekao je Miraščija.

Dok broj siromašnih u Bosni i Hercegovini raste, dok kolone mladih i obrazovanih ljudi napuštaju zemlju u potrazi za boljim životom u uređenim zemljama, ovdašnje vlasti kao da se utrkuju ko će potrošiti više novca u, prema sudu javnosti, trivijalne namjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.