Donesen novi Pravilnik o identifikaciji pasa i mačaka u BiH

Vijesti 02. jan 201710:04 > 10:07
Pixabay (ilustracija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na prijedlog Kancelarije za veterinarstvo BiH donijelo je Pravilnik o identifikaciji i vođenju evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica u našoj zemlji.

Ovim Pravilnikom propisuje se način identifikacije i vođenje evidencije pasa, mačaka i pitomih vretica, procedure identifikacije, sredstva za identifikaciju, izgled dokumenata i sadržaj i struktura baze podataka na teritoriji BiH.
Prema novom Pravilniku, svi psi koji se nalaze na teritoriji BiH, moraju biti identifikovani i evidentirani u skladu s ovim Pravilnikom i uneseni u bazu podataka. Sve mačke i pitome vretice koje se nalaze na teritoriji BiH mogu se identifikovati i evidentirati na zahtjev vlasnika ili držaoca, u skladu s odredbama ovog Pravilnika.

Svi psi podliježu identifikaciji postavljanjem mikročipa u roku od sedam dana od dana prvog sticanja vlasništva na osnovu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, dok je identifikacija za životinje koje ne mijenjaju vlasnika obavezna nakon navršena tri mjeseca starosti, a najkasnije prilikom prvog cijepljenja protiv bjesnila. Nije moguće sprovesti bilo kakvu veterinarsku intervenciju ukoliko pas nije prethodno identifikovan mikročipom, piše u Pravilniku.

Obaveze vlasnika i držaoca životinja

Prema novom Pravilniku, vlasnik životinja dužan je da prijavi životinju za identifikaciju u odgovarajućem vremenskom razdoblju, a odgovoran je i za tačnost podataka koji se upisuju u BP i pasoš. Vlasnik je dužan da prijavi životinju koja je mikročipovana nekim drugim mikročipom radi njenog uvođenja u BP i izdavanja pasoša najkasnije u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika ili prilikom sljedećeg redovnog cijepljenja protiv bjesnila,

U slučaju krađe životinje, njene smrti ili izvoza prijavi promjenu u roku od sedam dana veterinarskoj organizaciji, a slučaju gubitka ili oštećenja pasoša zatraži od veterinarske organizacije izdavanje novog pasoša u roku od sedam dana od saznanja, uz izjavu kako je do gubitka ili oštećenja došlo.

Vlasnik ili držalac životinja koji vrši prevoz odnosno kretanje životinja na teritoriji BiH dužan je prevoziti samo obilježene životinje, obezbijediti da životinju prilikom kretanja prati njen pasoš u skladu s Pravilnikom. Radi provođenja poslova veterinarske kontrole, vlasnik je obavezan omogućiti uvid u pasoš, certifikat o izvozu ukoliko se životinja izvozi izvan BiH, te pokazati životinje i omogućiti osobi koja provodi kontrolu da izvrši očitavanje mikročipa na životinji kako bi se izvršila identifikacija, navodi se između ostalog u Pravilniku.

Ovaj Pravilnik primjenjivaće se od 01. januara. 2018. godine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.