Ovo su kazne za vozače i pješake koji ugrožavaju saobraćaj

Vijesti 03. jan 201708:45 > 09:15
Anadolija

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je 1. augusta usvojio Prijedlog zakona o sigurnosti u saobraćaju u prvom čitanju.

Prijedlog zakona donosi mnogo novina, a novim izmjenama predviđaju se i veće kazne za korištenje mobilnih telefona, kao i za nekorištenje pojasa. Biće restriktivniji i prema nesavjesnim pješacima koji koriste mobilne telefone, kao i slušalice prilikom prelaženja pješačkog prelaza, a o tome smo razgovarali sa direktorom Agencije za sigurnost saobraćaja Republike Srpske Milijom Radovićem.

Na pitanje kolike su kazne za pojedinačna kršenja propisa, Radović je rekao: “Na prvom sastanku održanom 20. novembra u Briselu, koji su sačivanjali predstavinici BiH i Brisela, predložena je preporuka da se uspostavi stroži okvir kazni. Kazne su značajnije povećane u odnosu na postojeći zakon i izjednačene sa kaznama u regionu, s tim da su u Hrvatskoj i Srbiji veće nego što su predložene. Predviđene su mnogo veće kazne za vožnju pod utjecajem alkohola i prekoračenje brzine. Tako, ako alkotest pokaže veći nivo alkohola u organizmu od dozvoljenog, kazne će iznositi od 400 do 1000 KM, a ako vozite za 30 km/h većom brzinom od dozvoljene, kazne su takođe od 400 do 1000 KM“.

U BiH čak 56 miliona KM nije naplaćeno po osnovu kazni za prekršaje počinjene u saobraćaju. U Parlamentu su ukazivali da postoje osobe sa desetinama hiljada duga.

Na pitanje kako naplatiti taj novac i jesu li ove izmjene to definisale je odgovorio: “Podaci o osobama koji duguju velike iznsose su alarmantni i postoji oko 56 miliona izrečenih a ne naplaćenih prekršaja u saobraćaju. No, ovaj zakon se nije bavio tom problematikom, ali postoje neke odrednice. Ako osoba ne plati u roku od godinu dana kaznu, onda MUP šalje poreznoj upravi dopis da se izvrši prinudna naplata, a ako ta osoba nema imovine, onda poreska uprava nema načina da izvrši prinudnu naplatu. U Zakonu o prekršajima bila je odredba za kaznu zatvora od 15 dana, međutim ta odredba je pala na Ustavnom sudu jer se ne može osoba kazniti zatvorom jer je počinila prekršaj. U toku su promjene odredaba. Ono što smo kroz javnu raspravu proveli jeste da se izvrši oduzimanje vozila kao mjera za one vozače koji konstantno prave prekršaj a ne plaćaju kazne“.

Maglenke će moći svakodnevno da se koriste, nesavjesni vozači koji prave buku škripom guma mogu biti kažnjeni sa 40 KM, a kažnjivo je i voziti pijanog suvozača. 

Zakonodavac je kod donošenja ovih odredbi imao u vidu često dolazi do slučajeva saobraćajnih nesreća kada je suvozač omeo vozača u upravljanju vozilom. O tome kako prevoziti pijanog vozača rečeno je da to bude na zadnjem sjedištu i da koristi sigurnosni pojas. Također je kažnjivo korištenje uređaja za ometanje radara od 100 do 300 maraka. Visoka je kazna ako prevozite dijete na prednjem sjedištu i iznosi od 400 do 1000 maraka. Kazne su predviđene i za pješake ukoliko se kreću kolovozom a koriste mobilni telefon ili slušalice jer pješaci nesmotrenim ponašanjem mogu uzrokovali saobraćajnu nesreću“, istakao je.

O kaznenim bodovima je rekao kako je statistika u RS i u FBiH pokazala da mladi vozači često uzrokuju saobraćajne nesreće i zato je zakonodavac ovu odredbu uvrstio u zakon.

Ovom mjerom željelo se uticati na mlade vozače da više vode računa i da ne prekoračuju brzinu i ne konzumiraju alkohol. Jedna od novina je i odredba vezana za zdrastvene ustanove pa je tako ta zdravstvena ustanova koja otpusti osobu a ne prijavi da ima neke zdravstvene probleme dužna to prijaviti“, naveo je Radović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.